Izbor predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Autor: Marina Šunjerga/VL , 02. siječanj 2018. u 22:01
Luka Burilović, aktualni predsjednik, zasad je bez protukandidata/Igor Kralj/PIXSELL

Pretendenti na funkciju imaju 8 dana za slanje prijava koje moraju dostaviti do 10. siječnja.

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK, u mandatnom razdoblju 2018. do 2022. godina. Još nije poznato hoće li biti protukandidata sadašnjem predsjedniku Luki Buriloviću, a eventualni pretendenti na tu funkciju imat će osam dana za slanje prijava koje u pisanom obliku moraju dostaviti do 10. siječnja. 

Predsjednik HGK može biti ugledni gospodarstvenik ili gospodarski stručnjak, a kandidati moraju imati završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno visoku stručnu spremu, kao i najmanje deset godina radnog staža od čega najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Uvjet za novog predsjednika HGK je i aktivno znanje engleskog jezika te da nije kazneno osuđivan za kaznena djela protiv gospodarstva niti se protiv njega vodi kazneni postupak. Prijava mora sadržavati i program rada, odnosno "viziju budućeg rada HGK temeljeno na odredbama Statuta HGK", stoji u natječaju. Zanimljivost javnog poziva je i da bi se kandidati odmah trebali odrediti žele li mandat odrađivati kao volonteri ili profesionalci, odnosno žele li za obavljanje te funkcije primati plaću koja se kreće oko 17 tisuća kuna.

HGK i dalje ima obvezno članstvo pa svaka tvrtka mora plaćati članarinu Komori, ali njih 97 posto plaća oko 42 kune mjesečno, odnosno oko 500 kuna tijekom godine. Burilović je na funkciju izabran 3. ožujka 2014. godine, a stupio je na funkciju prvi dan travnja 2014. Naslijedio je Sabinu Škrtić, koja je preuzela dužnost nakon što nakon 18 godina na čelnoj poziciji smijenjen Nadan Vidošević.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vrijeme je da ovo uhljebničko društvo izađe na tržište, a ne da se zabavlja novcima od reketa poduzetnicima koji za njih prikuplja Porezna uprava!

Mene kao poduzetnika i vlasnika tvrtke uopće ne zanima tko će biti predsjednik HGK!!! Razlog te moje nezainteresiranosti je u prisili plaćanja članarine.
Kada sam prisiljen plaćati članarinu, prisiljen sam, što je i konzekventno, trpjeti za predsjednika HGK čovjeka koga onaj koji mene prisiljavan na članarinu i odabere i izabere!
Ova igra izbora je tipično PROSVIJEČENI APSOLUTIZAM!

New Report

Close