Iz Bruxellesa država povukla svega 23% novca

Autor: Darko Bičak , 06. srpanj 2017. u 16:40
Predsjednik HGK Burilović naglasio korist članstva u EU

Iako je korištenje fondova loše, izvoz u Uniju u 4 godine veći za 50%.

Hrvatska je na polovici EU financijske perspektive 2014.-2020. ugovorila, dakle čak ne u potpunosti i povukla, svega 23 posto od ukupno 10,7 milijardi eura predviđenih u Bruxellesu za našu zemlju za sedmogodišnje razdoblje.

Stoga je nužno povećati napore za bolje korištenje Europskih fondova, kazala je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije na konferenciji "Ususret 5. godini članstva Hrvatske u EU", koju su u srijedu u Zagrebu organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

"Osnovali smo nacionalni koordinacijski odbor u kojem sjede svi ministri i koji su duboko svjesni problematike, a moramo zajednički raditi kako bi tih 10,7 milijardi iskoristili u cijelosti. Hrvatska ipak može biti zadovoljna jer je prošle godine u europski proračun uplatila 3,3 milijarde, a povukla 6,3 milijardi kuna.

Također, ugovoreni su europski projekti vrijednosti 9,3 milijarde kuna, dok se za ovu godinu očekuje da će ta brojka nadmašiti 13 milijardi kuna", naglasila je Žalac. Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je pozitivne efekte ulaska naše zemlje u EU s primjerom da je u četiri godine članstva izvoz u zemlje EU-a povećan za 50 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close