Iz Atlasa otišlo 230 ljudi, otkaz za njih još 40

Autor: Marija Crnjak , 12. kolovoz 2012. u 22:00

U prvom polugodištu povećan je prihod od prodaje za više od 40%, ali je dobavljačima dužan 136 milijuna kuna

Turistička agencija Atlas upravo ulazi u peti krug restrukturiranja u kojem će bez posla ostati još 40-ak zaposlenika, nakon što je u prethodne dvije godine iz Atlasa već otišlo oko 230 ljudi, neslužbeno doznajemo u Atlasu. U agenciji koja je nositelj poslovanja Adriatica.neta u čijem sastavu posluje, nakon restrukturiranja bi trebalo ostati nešto manje od 200 ljudi. To bi trebala biti osnova za dodatno rezanje troškova, kako bi se tvrtka počela kretati prema pozitivnom poslovanju.

Iako će nositi restrukturiranje, kadrovski rezovi neće biti jedini, očekuje se i kresanje ostalih materijalnih troškova koji su u usporedbi s prihodom očito previsoki. Tako će na meti restrukturiranja biti i posljednja poslovnica Atlasa u Dubrovniku koja će svoja vrata zauvijek zatvoriti krajem rujna. Upozorivši da Atlas nestaje iz Dubrovnika, grada u kojem je osnovana agencija koja je svojedobno zapošljavala 1400 ljudi, prošlog su se tjedna predstavnici radničkog vijeća Atlasa našli s gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem. “Iako razumijemo da je restrukturiranje Atlasa nužno da se nastavi poslovanje, njime Atlas definitivno odlazi iz Dubrovnika. Poslovnica se zatvara i u Dubrovniku će se zadržati samo nekolicina ljudi zaduženih za prodaju. Iako imamo dobru suradnju s Upravom koja je prilikom prethodnih zbrinjavanja viška zaposlenih poštivala ugovore i ponašala se ljudski, žao nam je što se svaki negativni korak u poslovanju prelama na leđima radnika”, izjavila je Marija Škurla, predsjednica Radničkog vijeća Atlasa, demantirajući pritom medijske napise prema kojima se na sastanku s Vlahušićem pričalo o propasti Atlasa. Doduše, tvrtka je još uvijek daleko od plusa i optimizma koji je bljesnuo nakon dokapitalizacije Adriatica.neta krajem 2009. godine, kad je Agrokor postao najveći pojedinačni udjelničar u Adriatici (20,27 posto). Prošlu je godinu Atlas završio s 85 milijuna kuna gubitka, što je ipak 20 milijuna manji minus u odnosu na godinu prije.

U prvom polugodištu ove godine, kako pokazuju upravo objavljeni podaci o poslovanju, Atlas je značajno povećao prihod od prodaje za više od 40 posto. Međutim, povećani su i rashodi i gubitak u prvih šest mjeseci iznosio je 34 milijuna kuna, ili blizu šest milijuna više nego lani u istom razdoblju. Istodobno, preneseni gubitak tvrtke dosegnuo je 230 milijuna kuna, a dobavljačima duguje 136 milijuna kuna. Gordanu Muškiću, predsjedniku Uprave Atlasa koji je tek nedavno imenovan, nema druge već nastaviti rezove. Inače, Muškić je već peti šef Atlasa u nepune tri godine. Muškić je naslijedio Tomislava Vintara prije kojeg je Atlas vodio Denis Jukić (sve Agrokorovi kadrovi), a prije Jukića na čelu Atlasa su bili Davor Bajić te Tomislav Popović. Odluka o ostavci Tomislava Vintara poslovne krugove je iznenadila, a spekulacije o njegovom odlasku išle su u dva smjera. Vintara je prema prvima smjenio vlasnik, upravo zbog sporosti u restrukturiranju i loših brojki, prema drugima Vintar je sam otišao jer mu je ‘pukao film’ zbog prevelikog obujma posla i visokih zahtjeva vlasnika. Drugo kadrovsko iznenađenje u Atlasu imenovanje je Biance Matković, miljenice bivšeg premijera Sanadera, koja je priznala da je primala novac iz crnih fondova HDZ-a, u Upravu Atlasa.

Komentirajte prvi

New Report

Close