ISPA 2 – 118 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju u Karlovcu

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2013. u 15:51
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kasni se s provedbom nekih dijelova ISPA projekta, mogući penali za izvođače.

Nakon Ispe – Ispa. Ili točnije, strukturni fondovi. Riječ je o karlovačkoj vodoopskrbi i odvodnji, odnosno europskim sredstvima koja se mogu povući ponovno u svrhu obnove i dogradnje sustava.

Problem na dva ugovora

Direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak dobio je podršku Hrvatskih voda za projekt karlovačke tvrtke nazvan “ISPA 2”.

– Uskoro ćemo imati novi sastanak i konkretno dogovarati dionice. Dobili smo podršku i za stavljanje Karlovca na listu prioritetnih projekata u Hrvatskoj – kaže Mrzljak.

Plan je uložiti 118 milijuna kuna na izgradnju 28 kilometara kanalizacije i vodovoda u Gornjem Mekušju, Kamenskom, Turnju, Maloj Švarči, Donjoj Švarči, Baniji do Kontexa i na dijelu Gaze. Plan obuhvaća i izgradnju 35 kilometara vodovoda u Velikoj Jelsi i od Selca do Kobilića. Tamo gdje nema kanalizacije, ugradit će se razdjelna, a gdje je postoji, mješovita.

U Karlovcu je, podsjetimo, u vodoopskrbu i odvodnju uloženo oko 36 milijuna eura. Od tog iznosa, 22 i pol milijuna povućeno je iz ISPA fonda, tada pretpristupnog fonda Europske unije. Europska banka za obnovu i razvoj posudila je deset milijuna eura, a država je dala tri i pol milijuna eura. ISPA projekt obuhvaća pet ugovora – ugovor o izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji je izgrađen na Mekušju, ugovor o nadzoru, nabavi vozila za održavanje i nabavku tehničke opreme. Međutim, zapelo je u provedbi dvaju programa.

– Nisu svi korisnici sustava odvodnje spojeni na pročistač. Precrpne stanice Banija 1, Banija 2, Mostanje i Drežnik se podešavaju kako bi postale dijelom sustava javne odvodnje. Nužno je zatim prespajanje izljeva kanalizacije u Kupu u Ulicama Mažuranićeva obala i Obala Trnskog, što planiramo ostvariti 2014. godine. U tijeku su radovi na prespajanju kanalizacije u Logorištu, Mostanju i Drežničkom Zatoku te u ulici Struga na Gazi – objašnjava direktor Vodovoda i kanalizacije.

Detalje cjelokupne situacije objasnili su nam u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje.

– Na ugovoru “Izgradnja i obnova vodovodnog i kanalizacijskog sustava Karlovca” izvođač radi na otklanjanju nedostataka. Na tom i na ugovoru “Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca” nastale su poteškoće koje se odnose na nepoštivanje ugovorom predviđenih rokova – kaže Tajana Mikas.

Izvođač radova na izgradnji pročistača je Alpine bau, a na izgradnji mreže Strabag.

Čeka se konačni obračun

– Ugovorom su predviđeni penali koji iznose do deset posto ugovorenog iznosa. Sankcije će biti predmet konačnog financijskog obračuna – objašnjava Mikas. Ugovoreni iznos za pročistač je 14,582.308,93 eura, a za vodovodnu i vodoopskrbnu mrežu 17,804.351,07 eura.

– Kad će se provoditi završni obračun, vidjet će se hoće li se izvođačima izreći penali, odnosno, ako hoće, hoće li se dio tih sredstava usmjeriti Vodovodu i kanalizaciji – napominje direktor Mrzljak.     

Komentirajte prvi

New Report

Close