Investitorima 43 godine koncesije na Obonjan

Autor: Suzana Varošanec , 01. lipanj 2015. u 22:00
Nakon godinu i pol pregovora došlo je do sporazumnog raskida ugovora između Šibenika i Sunčanog Hvara

Prvi gosti dolaze u sezoni 2016., predviđa se 120.000 noćenja i 10 milijuna eura prihoda u gradskoj blagajni.

Otok Obonjan nadomak Šibenika dosad poznat kao Otok mladosti bit će prva otočna destinacija na Mediteranu specijalizirana i infrastrukturno koncipirana za kreiranje i pružanje modernog turističkog doživljaja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije, za turiste i posjetitelje iz čitavog svijeta željene aktivnog odmora koji si to mogu priuštiti.

Nadamo se da će postati hit destinacija, izjavio je za Poslovni dnevnik gradonačelnik Šibenika Željko Burić nakon što je, kaže, polijepio sve što je bio uteg projektu Obonjan. Naime, nakon godinu i pol pregovora došlo je do sporazumnog raskida ugovora iz 2008., i to između Grada Šibenika i Sunčanog Hvara, te tvrtki Obonjan rivijera i Projekti Šibenik, uz prestanak svih postojećih i mogućih sporova iz tog odnosa, što su 'krila' za realizaciju novog projekta Obonjan Rivijera.

Umjesto Orco grupe, koja je uoči izbijanja krize od Šibenika dobila koncesiju na 50 godina uz obvezu 150 milijuna eura investicija, tj. Sunčanog Hvara koji je u sklopu predstečajne nagodbe ustupio svoju pravnu poziciju u tom projektu društvu Projekti Šibenik u vlasništvu Gratiosusa, operativnog nositelja novog projekta, novi investitor stječe koncesijsko pravo na još 43 godine. Grad se lišava svih financijskih obveza, ali ima obvezu promtno izdati sve dozvole. Uz Gratiosus, nositelj projekt je i vodeći europski turoperater CMT, specijaliziran za organizaciju događanja i putovanja, posebice za mlade. Isto tako to je i Sound Channel, koji ima respektabilan portfolio glazbenih projekata poput organizacije Hideouta, Lost & Founda te Unknowna.

No, prema riječima Kristijana Gržetića, promotora projekta Obonjan, on neće biti dio Ultre, Unknowna, Hideouta ili bilo kojeg drugog glazbenog festivala iza kojih stoje pojedini investitori ovog projekta. Riječ je, kaže on, o zasebnom projektu kroz čiji će koncept biti kreiran poseban, nov i iznimno  atraktivan sadržaj, no u sferi odvojenog djelovanja. Realizirat će se kroz više faza, s time da ukupan iznos ulaganja, unatoč naglasku na ponudi sadržaja, u konačnici zapravo ne bi trebao biti bitno niži od Orcova plana.

Što se tiče Grada Šibenika, on je izašao iz jednog vrlo kompliciranog ugovornog odnosa gdje je bila predviđena arbitraža. "Projekti Šibenik preuzeli su otplatu 11 milijuna kredita koje je dosad morao isplaćivati Grad Šibenik kao jamac, a više nema ni obvezu od oko 25 milijuna kuna za izgradnju vodovoda do otoka jer su je preuzeli partneri.

Troškovi grada ukupno se smanjuju za 41 milijuna kuna, uz veliku direktnu korist od Obonjana", kaže Burić. U prvoj sezoni, 2016. godine, investitori očekuju najmanje tri tisuće posjetitelja tjedno, što bi značilo 120.000 noćenja, pa Burić računa i na 10 mil. eura prihoda u blagajni. U narednim godinama ti će rezultati dodatno rasti s jačanjem branda i ukupnom ponudom, a posljedično i razvojem svih ostalih segmenata turističke ponude, kako Obonjana, tako i Šibenika i Županije. 

Posao za 100 radnika

Šatori na drveću

Projekt će od samog pokretanja zaposliti nekoliko stotina domaćih radnika. Početna faza izgradnje i uređenja uključuje adaptaciju i uređenje postojećih objekata, postavljanje i izgradnju smještajnih kapaciteta na otoku, izgradnju ugostiteljskih sadržaja s pripadajućom infrastrukturom, uređenje pristupnih prometnica, elektro-energetske priključke i uređenje okoliša. Predviđen je i glamorous camping, tj. šatori na drveću. Umjesto percepcije Hrvatske nekoć kao isključivo obiteljsko turističke destinacije želja je ovih investitora da nas se percipira kao zanimljivu, popularnu, sadržajno uzbudljivu i modernu zemlju. Sve to prati uvjerenje kako će ostvarenje ovog projekta naglašeno pozicionirati Hrvatsku na turističkoj karti "must see" destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close