Interes za kupnju državnih dionica u više tvrtki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. srpanj 2014. u 13:07
Foto: Thinkstock

Za kupnju dionica u vlasništvu države u tvrtkama Luka Ploče, Hrvatski telekom (HT) i Končar-Elektroindustrija iskazan je višestruki interes.

Za kupnju dionica u vlasništvu države u tvrtkama Luka Ploče, Hrvatski telekom (HT) i Končar-Elektroindustrija iskazan je višestruki interes, prodavat će se putem burze te će i njihova cijena ovisiti o ponudi i potražnji na uređenom tržištu kapitala u trenutku prodaje, a realizacija te prodaje bit će poznata tek u vremenu koje slijedi i ne može se sa sigurnošću predvidjeti.

Ističu to iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na upit Hine kako će se odvijati i što očekuju od te prodaje dodajući da je o prodaji 19 posto državnih dionica u Luci Ploče te za 3,5 posto u HT-u odlučilo Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) 1. srpnja, dok je o prodaji 22,82 posto dionica Končara-EI odlučila hrvatska Vlada na jučerašnjoj sjednici.

Podsjećaju da je Plan prodaje udjela/dionica društava u državnom vlasništvu utvrđen Planom upravljanja imovinom u vlasništvu RH za ovu godinu koji je Vlada donijela 24. travnja ove godine, kao i Strategijom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom za razdoblje od 2013. do 2017. koju je Hrvatski sabor usvojio 14. lipnja prošle godine.

Prioritetni cilj te strategije i plana je da se društva, u kojima država ima do 25 posto dionica i nisu od strateškog i posebnog interesa za RH, privatiziraju u roku od dvije godine, a ona u u kojima država ima vlasništvo veće od 25 posto u roku od tri godine.

Sukladno preporuci Europske komisije, kao i zakonskoj obvezi izrade plana najkasnije do 31. listopada tekuće godine za slijedeću, DUUDI treba najkasnije do kraja ovog listopada izraditi detaljan plan upravljanja imovinom u vlasništvu RH za iduću godinu, s jasnim ciljevima daljnje privatizacije, odnosno restrukturiranja trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

Slijedom plana ove je godine pokrenuto nekoliko privatizacija, od koji su trenutno u tijeku one za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu i za koje je bilo dosta zanimanja u završenom prvom krugu.

To su dubrovački hoteli Maestral i Plat, rapski Imperial, splitski Jadroplov te riječki 3. maj motori i dizalice, 3. maj ugostiteljstvo i 3. maj STM te 3. maj tvornica industrijske i brodske opreme iz Matulja.

Konkretno za Hotele Maestral u tijeku je provedba 'due diligencea' ili omogućavanje potencijalnim investitorima uvid u dokumentaciju, dok se za Hotele Plat i Imperial uskoro očekuje donošenje odluke nadležnog tijela CERP-a za drugi krug javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, najavljuju iz DUUDI-ja bez preciziranja rokova.

Komentirajte prvi

New Report

Close