Institut osobnog stečaja promašio metu

Autor: Suzana Varošanec , 28. lipanj 2017. u 22:00
Foto: FOTOLIA

Broj blokiranih tvrtki i iznosi obveza i dalje u padu, građani posve druga priča.

Na kraju svibnja i dalje opada broj blokiranih poslovnih subjekata i iznos ukupne blokade – naspram svibnja 2016. smanjenje iznosi 17%, no i dalje raste broj blokiranih građana i njihova duga, pa je prema Fini u blokadi bilo 329.725 građana s dugom od 42,4 mlrd. kuna, tj. 0,5% više u odnosu na prethodni mjesec.

Institut osobnog stečaja čini se da nije donio očekivane učinke. U odnosu na broj blokiranih građana manje od jednog promila do sada je otvorenih postupaka (oko 400) te još nijedan slučaj nije pravomoćno riješen. Na ključnim pitanjima kako je moguće riješiti ovaj gorući društveni problem angažirala se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, iz čijeg je Ureda nakon Okruglog stola održanog na tu temu sada upućen apel Vladi uz zaključke navedenog skupa.

Najveći problem po mnogima je dugotrajnost ovršnog postupka jer sporedna potraživanja, odnosno kamata s ostalim troškovima iznosi više od 32 mlrd. kuna ili oko 3/4 ukupnog iznosa blokade. Izostane li zakonska intervencija smatra se da dijelu građana prijeti da će zbog iznosa kamata koji premašuje iznos njihovog novčanog priljeva do svoje smrti ostati u blokadi. Među blokiranima je i 50-ak tisuća hrvatskih branitelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close