Industrijska proizvodnja raste već 16 mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2016. u 21:59
Plus zbog oporavka inopotražnje i pada zaliha/ B. Šćitar/VL

U svibnju zabilježen skok od 1,6 posto, a u pet mjeseci od 5,4 posto.

Industrijska je proizvodnja u svibnju porasla 1,6% na godišnjoj razini, što je već 16. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja. Makroekonomisti su, naime, očekivali rast na 2,7 posto. Rast 16 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007.  

Najviše je (5,5%) porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 2,8% slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda široke potrošnje. Proizvodnja netrajnih proizvoda široke potrošnje porasla je, pak, 2,2%,. No, proizvodnja energije pala je 1,6 posto. U pet mjeseci, pak, industrijska je proizvodnja porasla 5,4% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje jačanju inozemne potražnje, na što ukazuje i višegodišnji rast izvoza.

"Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha", navode analitičari RBA. Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je industrijska proizvodnja porasla 2,6%, a godinu prije 1,3%. "I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inopotražnje, očekujemo pozitivne stope rasta industrijske proizvodnje, koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu realnog rasta BDP-a", zaključuju analitičari RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close