Ina spremna prodati i Tifon da bi se dokopala OMV-a

Autor: Božica Babić; Darko Bičak; Ksenija Puškarić , 12. rujan 2012. u 17:20

U OMV-u najnoviji razvoj situacije ne žele komentirati te su nam kratko poručili da im je plan završiti prodaju do kraja iduće godine

Ina može sudjelovati u utakmici za preuzimanje benzinskih crpki OMV-a, no uspije li pobijediti navodno brojne suparnike, u finišu će ostati uskraćena za “blagoslov” Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), što znači da je već u startu zapravo osuđena na neuspjeh.

Upravljačka prava Mola u Ini branik su koji ne dopušta ovu akviziciju. Argument je Agencije da u ocjenjivanju mora uzimati u obzir koncentraciju Mola na hrvatskom tržištu, a ne samo Ine. Budući da Mol, uz Inu, u portfelju drži i Tifon, on toliko “diže” koncentraciju da je ne može ublažiti ni najavljena prodaja Ininih crpki na otocima, pojašnjavaju u antimonopolnoj agenciji. Iz Ine pak neslužbeno odašilju signale da su pripravni surađivati s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. “Ina je dala obvezujuću ponudu za OMV-ove crpke, svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i da moramo riješiti pitanje naše koncentracije na tržištu”, poručuju iz Ine. Iz izvora bliskih Nadzornom odboru kompanije doznajemo da unatoč upozorenju AZTN-a Ina ne želi odustati od OMV-ovih crpki i zbog njih je spremna zatvoriti neke objekte. Riječ je, doznajemo, mahom o Tifonovim crpkama u vlasništvu Mola te Ininim crpkama smještenim na manje frekventnim i neisplativim lokacijama. “Čekat ćemo službeno mišljenje AZTN-a i tada će se donijeti konkretna odluka”, pojasnio je naš izvor. Austrijski OMV je sredinom prošle godine objavio da se povlači s tržišta Hrvatske i BiH. Prošloga su tjedna obvezujuće ponude predali: Zarubežnjeft, Gaspromnjeft, Lukoil, katarski fond Q8 te Ina. U OMV-u najnoviji razvoj situacije ne žele komentirati. Tek su nam kratko poručili da im je plan završiti prodaju do kraja iduće godine.

Naša nafta bolja od ruske i arapske

Dekanić: Đeletovci 1 osiguravat će 1% proizvodnje Ine
Ina je jučer predstavila novo nalazište nafte kod Vinkovaca, Đeletovci 1, koje bi u budućnosti trebalo osiguravati proizvodnju 600 barela nafte dnevno. Kako je objasnio Davor Štern, predsjednik NO-a Ine, bušotina će jamčiti oko jedan posto Inine godišnje proizvodnje, što nisu goleme količine, ali s obzirom na cijenu nafte na svjetskim tržištima itekako vrijedne. “Sva nafta namijenjena je za hrvatsko tržište”, rekao je Štern. Igor Dekanić, naftni stručnjak i profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, smatra da će samo od ove bušotine Ina godišnje ubirati oko 20 milijuna dolara, ako računamo da barel nafte neće ići ispod 100 dolara. Štern pak veli da će prihodi ipak biti 25 posto niži zbog davanja državi.“Hrvatska nafta spada u kvalitetne lakše nafte. Kvalitetnija je i od ruske i od bliskoistočnih, a daleko bez premca je nafta iz Libije i Alžira. Hrvatske rafinerije specijalizirane su upravo za preradu domaće nafte”, kazao je Dekanić za Poslovni dnevnik. Nakon otkrića nafte na bušotini Hrastilnica pokraj Ivanić Grada u srpnju ove godine i ovoga u Vinkovcima, Ina će do kraja godine započeti radove na još dvjema bušotinima, pokraj Osijeka te u hrvatskom dijelu Posavine.

Komentirajte prvi

New Report

Close