Ina i PPD ipak spašavaju Petrokemiju

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 23. ožujak 2015. u 09:00
Petrokemija će za prošlu godinu iskazati gubitak, procijenjen na 400 mil. kuna, što će se pokriti smanjenjem kapitala/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Ugovor bi se trebao realizirati tek u lipnju jer Ina i PPD čekaju završni račun Petrokemije za 2014.

Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) ipak se uključuju u spašavanje Petrokemije. Kako doznajemo, država se dogovorila s ta dva ulagača, a sve bi se trebalo realizirati do lipnja.

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, koji obavlja razgovore s potencijalnim ulagačima, ali i sindikatom kutinske kompanije koji je godinama pružao otpor ulagačima, ne želi ništa komentirati. Poručuje "neka se pusti ulagače da se dogovore". Danas će se u Petrokemiji premijer Zoran Milanović sastati s predstavnicima Uprave i NO-a te obići pogone kompanije. Kako se Ina i PPD nisu uključili u trećem krugu dokapitalizacije, iako se to očekivalo, činilo se da je dogovor države s njima propao.

 

300milijuna

kuna potražuju Ina i PPD od Petrokemije

No, pregovori su nastavljeni, dogovoreno je da steknu većinski udjel u Petrokemiji, a ne manje od 50 posto, kakva je dosad bila namjera države pri traženju strateškog ulagača. Bez obzira na dogovor, ugovor bi se trebao realizirati tek u lipnju, jer Ina i PPD, kaže nam sugovornik, čekaju na pregled završnog računa Petrokemije za prošlu godinu, koji će sigurno iskazati gubitak, prema procjenama oko 400 milijuna kuna, što će se pokriti smanjenjem kapitala. Slijedi temeljita dubinska analiza.

Cijela procedura zato će zahtijevati održavanje najmanje dviju skupština. Ina i PPD su i najveći vjerovnici Petrokemije s potraživanjima od oko 300 milijuna kuna, pa bi i ih zamijenili udjelom u Petrokemiji. Spašavanjem Petrokemije, tvrde analitičari, spasilo bi se 0,9 posto BDP-a zemlje. O njezinu opstanku ovisi i opstanak niza tvrtki od HŽ Carga preko Luke Šibenik do Plinacra, ali i budućnost Kutine. Dio radnika već je morao otići iz Petrokemije, a država je lani u drugom krugu dokapitalizacije uložila u Petrokemiju oko 250 milijuna kuna, nakon što to nisu više htjeli učiniti mirovinski fondovi, koji su svoj kapital uložili u prvom krugu prije dvije godine.

Država ne bi dala novac, kaže naš sugovornik, da ne smatra kako je opstanak te tvrtke važan za ekonomiju te da ima perspektive nakon što podmiri obveze i dobije svježi kapital. Za takvo što joj treba ulagač čiji će dugoročni interes biti opstanak Petrokemije. Zbog dobave plina, čiji je Petrokemija veliki korisnik, Ini i PPD-u kao najvećim dobavljačima to je sigurno u interesu. Nedavno je dodatni udarac Petrokemiji, koja je u velikim dugovim, bio i aktiviranje jamstva od 12 mil. kn odbjeglom poduzetniku Božidaru Gorupu. Da nije nađen ulagač, Petrokemija bi morala u predstečajnu nagodbu ili u stečaj.

Komentari (7)
Pogledajte sve


Petrokemija je odlična firma samo je namjerno ugovorena nerealna cijena plina da bi poslovala s velikim gubitkom i da je preuzme PPD koji je trgovac plinom. Jednog dana će se pričati o tome kao o INI.

možda bude i video

uz totalno nepovjerenje u vladu ostaje nam samo pričekati da se raspadne i ovaj mjehur od sapunice, a PTKM završi u stečaju…

Petrokemija je odlična firma samo je namjerno ugovorena nerealna cijena plina da bi poslovala s velikim gubitkom i da je preuzme PPD koji je trgovac plinom. Jednog dana će se pričati o tome kao o INI.

Koji su to vrli analitičari rekli i kako su došli do toga, stvarno bi to volio vidjeti.

Za novinare malo za vježbu. Uzimte gubitke zadnjih dana i svedite ih na mjesečnu razinu po zaposlenom. Kao što je “KoSi” gore rekao, bolje da su doma sjedili i ne dolazili na posao.

Druga stvar, malo zagrebite dublje pa vidite gdje je dobar dio tih radnika danas. I dalje rade tamo samo za drugu firmu koja to naplaćuje Petrokemiji.

New Report

Close