Ina bi crpke izdvojila u posebnu tvrtku, sindikat se protivi

Autor: Ksenija Puškarić, Marija Brnić , 13. siječanj 2013. u 22:01
40 posto su veće plaće u Ininoj maloprodaji u odnosu na benzinske postaje Tifona, Petrola, Lukoila i OMV-a

Ovo je već drugi pokušaj rezanja troškova u Ininoj maloprodaji, u Upravi kažu da odluka još nije donesena.

Benzinske crpke u čiju je modernizaciju proteklih godina uloženo oko 300 milijuna kuna naftna kompanija Ina, prema informacijama Poslovnog dnevnika, sada ozbiljno razmatra izdvojiti u zasebnu tvrtku.

Ta bi tvrtka trebala objediniti oko 400 benzinskih crpki, odnosno njihovih zaposlenika, što znači više od 2000 od ukupno 9000 Ininih radnika. Dio je to, potvrđuju i u Ini, novog plana povećanja učinkovitosti i smanjenja operativnih troškova. "Situacija na tržištu maloprodaje naftnih derivata zahtijeva od naše kompanije brzu prilagodbu kako bi se omogućilo dugoročno održivo poslovanje ovog segmenta djelatnosti", kažu u kompaniji, naglašavajući da je postizanje troškovne konkurentnosti nužno i radi osiguranja sredstava za daljnji razvoj i ulaganja tvrtke. Ne ulazeći u detalje, ističu da se razmatra još nekoliko mogućih modela operativnog poslovanja maloprodajne mreže, te da konačne odluke još nisu donesene. Ova inicijativa inače je drugi pokušaj rezanja troškova u maloprodaji. Pred godinu dana vodstvo Ine pokušalo je provesti tadašnji plan racionalizacije nudeći zadržavanje postojećeg operativnog modela uz smanjenje plaća na benzinskim crpkama za oko 30 posto, ali sindikati i zaposlenici u Ini to nisu prihvatili. I ovaj prijedlog Uprave, koji im je ovih dana predstavljen, svi su Inini sindikati jednoglasno odbili prihvatiti.

Kako doznajemo, neprihvatljivo im je što bi tome prethodili raskidi postojećih ugovora o radu te potpisivanje novih, pa bi se radnicima mijenjale plaće, a strahuju i da bi mogli izgubiti i kontinuitet radnog staža. U tom modelu iščitavaju model na kojemu posluju Molove crpke u Mađarskoj, gdje rade na principu najma ili pak preko franšiza, a klasične maloprodaje, kao kod nas, tamo uglavnom nema. Mađarima su, drugim riječima, radnici na crpkama trošak bez kojeg se može. No, sindikati se s time ne slažu. Kako kaže Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ, prijedlog Uprave stigao je u prosincu i radnici su odmah izrazili nezadovoljstvo. "Tako da nije bilo dileme, imali smo puni mandat da na sastanku s Upravom koji je održan u utorak takav prijedlog službeno i odbijemo", kaže Rilović. Prema njezinim riječima, plan Mola je da se iz Ine izdvoje samo radnici u prodaji, dok bi sva imovina maloprodaje ostala pod Inom, a pitanje je, dodaje, je li to uopće zakonski izvedivo. Osim sindikata, Ina za planirane zahvate koji se tiču "core businessa" mora dobiti i suglasnost Vlade kao strateškog partnera. Tako se na ulogu Vlade poziva i Rilović. Pita se zašto Vlada šuti i ne reagira na ovakve Molove namjere kad se zna da izdvajanje bilo koje od tri osnovnih djelatnosti Ine u posebnu tvrtku predstavlja kršenje dioničarskog ugovora.

U Vladi zasad šute jer do njih još nije stigao spomenuti prijedlog iz Ine. No, kako neslužbeno saznajemo, ovaj slučaj Banski dvori razmatrat će u znatno širem kontekstu, redefiniranja partnerskih odnosa s Molom, što bi trebalo uskoro uslijediti.  Idući tjedan u Ini će ponovno krenuti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, a sindikati očekuju da će tada čuti i službeni odgovor Mola na sindikalnu odbijenicu izdvajanja "pumpaša" u zasebnu tvrtku. Kako neslužbeno doznajemo iz sindikalnih krugova u Ini, radnici na njihovim benzinskim crpkama imaju značajno veće plaće od radnika na drugim crpkama. Radnik na Ininoj crpki ne može tako imati plaću nižu od 5000 kuna neto, bez obzira gdje radio. No, ako primjerice radi na crpki uz autocestu s velikom frenkvencijom kupaca, noćnim i dnevnim smjenama, a odrađuje i blagdane, plaća može dogurati i do 9000 kuna neto. "Radnici na crpkama u Tifonu, Petrolu, Lukoilu i OMV-u primjerice dobrom plaćom smatraju mjesečna primanja od 3500 kuna neto", zaključuje naš izvor koji u tom nesrazmjeru ne vidi ništa sporno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije točan ovaj dio o plaći. Svi prodavači imaju ugovor na oko 5500 kn bruto, što je oko 4000 netto. Sa dodatcima za smjenski rad, topli obrok, blagdane… uspije se nagurati na 5500 na ruke.

New Report

Close