‘Imamo najbolje sjeme i sadni materijal, uskoro idemo na tržište’

Autor: Agencija VLM , 14. srpanj 2014. u 10:43
Ilustracija / Thinkstock

Centar kontinuirano promovira proizvodnju na većim površinama, a rezultate i profitabilnost poljoprivrednicima će predstaviti na osnovu vlastitog iskustva i primjera.

Sedam mjeseci nakon otvorenja Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj u Slavonskom Brodu, milijun i pol eura vrijednog projekta Srednje škole Matije Antuna Reljkovića kojeg je s dvije trećine sredstava financirala Europska unija, može se reći kako je bio uspješan u dijelu nabavke opreme i izgradnje objekta. Međutim, pravi pokazatelji njegove opravdanosti bit će poznati tek po završetku prve sezone prodaje kloniranih sadnica. – Osim što proizvodimo svoje biljne vrste, mi želimo pratiti i poljoprivredne proizvođače, savjetovati ih o o nabavi sadnog materijala i izboru kultura koje će zasijati te tako unaprijediti njihovu proizvodnju – kaže direktor Centra Marko Šimić.

Prema njegovim riječima, danas u EU nisu bitni samo prinosi, nego prvenstveno kvaliteta proizvoda, a u biotehnološkom se centru može pronaći najkvalitetnije sjeme i sadni materijal bez virusa i patogena.

Upravo u tom dijelu oni vide svoje mjesto na tržištu. Centar kontinuirano promovira proizvodnju na većim površinama, a rezultate i profitabilnost poljoprivrednicima će predstaviti na osnovu vlastitog iskustva i primjera. Cilj je pomoći svim ljubiteljima zdravog, kvalitetnog i provjerenog uzgoja koji biljke sade kao komercijalni nasad, za svoje potrebe u vrtu ili tek kao ukras na balkonu. Dosad je proizvedeno oko 70 tisuća presadnica. – Ovo nije aktivnost koja se radi od danas do sutra. Roba se u ovom poslu naručuje godinu dana unaprijed, tako da se moramo dobro pripremiti prije no što krenemo u osvajanje tržišta – ističe ravnatelj škole Vlado Prskalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close