‘Imali smo krivu i lošu poziciju u odnosu na ruske investitore’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2012. u 14:46
Ivo Josipović (PXL)

Predsjedniku je žao što nismo ojačali gospodarske veze s Rusijom.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u povodu odustajanja ruske tvrtke za proizvodnju plina Gazprom da trasa plinovoda Južni tok ide kroz Hrvatsku, kako mu je žao što nismo ojačali gospodarske veze s Rusijom, dodavši kako je vrijeme da se zapitamo gdje smo pogriješili.

"U proteklim smo godinama više puta imali krivu i lošu poziciju u odnosu na ruske investitore pa je to sasvim sigurno cijena koju plaćamo", rekao je Josipović novinarima u stanci Nacionalnog foruma "Ideje i projekti za europsku Hrvatsku", koji se danas održava u Hrvatskom državnom arhivu.

Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je u srijedu s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku. Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom.

Na upite novinara predsjednik Josipović nije danas želio komentirati što očekuje od presude Žalbenog vijeća Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koja je najavljena za 16. studenoga poručivši kratko: ""Ne bih nagađao. Strpit ćemo se i čut ćemo kakva je presuda Haaškog suda".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Crkva sa Kaptola je bila strogo protiv Rusa a sad cijeli naivni narod kusa, što su oni skuhali njima i onako ništa ne fali.

Ingra d.d. osnovana je 18.02.1955. u Zagrebu, kao izvozna zajednica tadašnjih velikih proizvođača u elektro i strojogradnji.

Dionicama Ingre (INGR-R-A) kotiraju na službenom tržištu Zagrebačke burze.
Osnovna djelatnost je izgradnja investicijskih objekata, uvoz, izvoz i zastupstvo. U više od 50 godina svog djelovanja, Ingra je izvela radove u više od 30 zemalja svijeta na više od 100 energetskih objekata kao što su hidroelektrane, pumpne stanice, centrale i slično te više od 700 različitih projekata kao što su tvornice, hoteli, turistički kompleksi, bolnice, mostovi, auto ceste.

Danas Ingra djeluje kao dioničko društvo koje je, uz investicijsku izgradnju kojom se bavi od osnutka, proširilo svoje djelatnosti na stanogradnju, turizam, osobito nautički turizam, cestogradnju, telekomunikacije i trgovinu.

Uz stjecanje iskustva na kapitalnim energetskim projektima Ingra se dokazala kao kvalitetan i pouzdan partner. Na tim projektima gradili su brand koje se danas povezuje s kvalitetnom izgradnjom hidroelektrana, termoelektrana, trafostanica i dr. Kao drugi najvažniji segment Ingrine djelatnosti može se izdvojiti industrijska izgradnja (industrija građevnog materijala, naftna i plinska postrojenja te rafinerije, procesna i prehrambena industrija). Osim same izgradnje Ingra je sposobna obavljati i montažne radove na složenim projektima čime se dodatno potvrđuje kvaliteta zaposlenika Ingre.

Ingra osim obavljanja djelatnosti na području Hrvatske, značajan dio prihoda ostvaruje i na inozemnim tržištima od kojih se naročito ističe prisutnost na području sjeverne i istočne Afrike, Bliskog istoka i zemalja regije.

Uvođenjem integriranog sustava upravljanja kvalitetom i okolišem žele poboljšavati kvalitetu proizvoda i usluga i upravljati svim značajnim aspektima okoliša koji se mogu nadzirati s ciljem stalnog sprečavanja onečišćenja okoliša.

Uz primarni posao vezan uz investicijsku izgradnju, Ingra je osnovala društva kćeri i oformila Ingra grupu koja se sastoji od sljedećih društava u tuzemstvu (Ingra Middle East d.o.o., Ingra – gradnja d.o.o., Intel d.o.o., Venturini Ingra Partners d.o.o, Tiha d.o.o., Nekretnine d.o.o., Pal – Vin d.o.o., Ingra – Mont d.o.o., Južni Jadran Nautica d.o.o., Marina Slano d.o.o., Dubrovačke lučice d.o.o., Hotel Lapad d.d., Ingra – Pro d.o.o., Posedarje – Rivijera d.o.o., Opatija nekretnine d.o.o.,) i inozemstvu (Ingra – Algerie Sarl u Alžiru, Ingra – Energo d.o.o.

[emo_smijesak]

New Report

Close