Ima li UBS obveznice zbog kojih tuži Hrvatsku?

Autor: Jadranka Dozan , 20. listopad 2014. u 08:17
Ministrica Pusić već 'presudila' u korist UBS-a/V.Z. Rogulja/PIXSELL

Ministrici Pusić nije čudno kako se UBS nije naplatio ako je ‘dogovor’ pao još 2008.

Poput cijele javnosti, ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić u subotu je zatekla vijest o tužbi koju je protiv Hrvatske pokrenula vodeća švicarska banka, UBS, zbog duga iz vremena (raspada) Jugoslavije.

Stoga se nije ni upuštala u komentiranje slučaja već je samo načelno rekla da još ima neriješenih pitanja vezanih uz sukcesiju. Već u nedjelju je, međutim, zacijelo razveselila UBS koji tvrdi da mu Hrvatska nije platila 45 milijuna dolara glavnice i kamate koji je preuzela nakon raspada SFRJ. Riječ je, kaže Pusić, o dogovoru Ministarstva financija postignutom 2008. nakon dosta dugih pregovora. "On se trebao realizirati, ali nije. To je jedan od onih kostura iz ormara. Ministarstvo će morati naći rješenje", rekla je.

Hrvatskoj šefici diplomacije, čini se, nije čudno kako to da se UBS do danas nije naplatio ako je sve baš nedvosmisleno dogovoreno još 2008. i ako je situacija za švicarsku banku pravno posve čista. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, hrvatska strana za pregovora i "dogovora" doista nije osporavala svoju kvotu obveza po obveznicama bivše države. Samo je inzistirala na materijalnom dokazu posjedovanja odnosno stjecanja tih papira. Podsjetimo, 80-ih su obveznice i doslovno bile papiri, a ne elektronski zapisi. Možda je ipak u tome odgovor zašto se UBS još nije naplatio? 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovoj babetnin je najvažnije opteretiti Hrvatsku i plaćati, plaćati, plaćati, rasprodavati, obezvrjeđivati, poražavati, demontirati. Velika je njena mržnja prema Hrvatskoj a ostalo joj je još jako malo vremena na vlasti…

a od 2000-2003 ,valjda u tom razdoblju nije bio kostur iz ormara.nisu se stigli baviti ubs-om dok su prodavali inu i ht valjda. e sad će i ubs dati neki konzultantski ugovor,nisu se do sad sjetili .

Kao da je poštovanoj gospođi ministarki važno postoji li zaista taj dug, koliki je, jel’ plaćen il’ nije, treba li ga platiti i ako treba kako to napraviti, ako ne treba zašto ne treba, usw…važno da je ona, sretna i zadovoljna, konačno pronašla još jedan “kostur iz ormara”…jer već ih je bilo opasno ponestalo…

New Report

Close