“Igra prijestolja” pretvara Hrvatsku u kraljevstvo turizma i “set jettinga”

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2015. u 15:54
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Novi trend predstavlja turizam motiviran TV serijama ili filmovima…

10-ak dana uoči početka emitiranja 5. sezone poznate serije "Igre prijestolja" čije su mnoge epizode snimane upravo kod nas, Hrvatska se sprema na dodatnu ekspanziju turista upravo zahvaljujući scenama snimanima u Dubrovniku.

Kao što su "Gospodari prstvenova" pomogli Novom Zelandu koji je 2014. skupio 7 milijardi dolara od turizma, za očekivati je da će se slično dogoditi i kod nas, piše Forbes.

Naime, novi trend "set jetting" koji predstavlja turizam motiviran TV serijama ili filmovima posljednjih godina doživljava veliki rast, a istraživanje provedeno prošle godine potvrđuje da je čak 45 milijuna stranih turista destinaciju izabralo gledajući male ekrane.

U novoj sezoni "Igre prijestolja" moći će se vidjeti grad Dubrovnik, Dioklecijanova palača, tvrđava Klis, Nacionalni park Krka, ali i otoci i sela poput primjerice Lokruma i Mlina.

Da podsjetimo, snimanje "Igra prijestolja" počelo je u Dubrovniku krajem rujna prošle godine, a osim glavnih glumaca, sudjelovalo je i 2.000 statista.

HBO-ova produkcija u Hrvatskoj je potrošila oko 43 milijuna kuna, dok bi kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) trebala dobiti povrat uloženih sredstava od otprilike 8,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close