I šefica HZZO-a brokere bira bez natječaja

Autor: Božica Babić , 22. travanj 2015. u 22:00
Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec/Dalibor Urukalović/PIXSELL

U pozivu je stajalo da će za izbor brokera biti presudne reference, broj zaposlenih i stručne kvalifikacije.

Ministar zdravlja Siniša Varga nedavno je za brokera izabrao tvrtku Gras Savoye Croatia koju vodi Hrvoje Vojković, uz obrazloženje kako je Vojković sam pokucao na vrata i ponudio uslugu posredovanja kod ugovaranja  polica osiguranja.

Ovih dana isti netransparentni trag slijedi i Vargina nasljednica u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), ravnateljica Tatjana Prenđa Trupec.  Zašto izravni poziv brokerima, a ne natječaj, tko je sve pozvan i tko je sretni dobitnik ugovora, kao i koliko vrijedi posao, pitali smo HZZO. "Odlučili smo se za pozivni natječaj jer se u ovom slučaju ne može ni provesti javni natječaj pošto angažman posrednika u osiguranju nema nikakav financijski trošak po ugovaratelja osiguranja, pa se natječaj zato ne provodi prema zakonu o javnoj nabavi", odgovaraju iz HZZO-a i navode kako ugovor još nije potpisan.

Ravnateljica HZZO-a, prema dokumentaciji anonimno dostavljenoj Poslovnom dnevniku, 24. ožujka pozvala je tri brokerske kuće neka dostave ponude za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju, pomoći pri izvršavanju prava iz ugovora o osiguranju, posebno kod rješavanja odštetnih zahtjeva naslovljenih na društvo za osiguranje, te provedbe analiza rizika radi zaštite financijskih i pravnih interesa Zavoda. U pozivu je stajalo kako će za izbor brokera biti presudne reference, broj zaposlenih i stručne kvalifikacije te činjenica da ponuditelj ima iskustvo sa složenim poslovnim sustavima, posebno iz domene osiguranja ustanova u zdravstvu.

 

Šutija

Netransparentan zakon unio je velik nered na tržištu

Poziv je upućen tvrtki DPS International s tri zaposlenika, osnovanoj 2003., čiji je prihod 2013. iznosio 1,1 milijun kuna uz dobit od 40.600 kuna, te InterOmniji, kojoj je regulator odobrenje za rad izdao u travnju 2013. I ona ima tri djelatnika, u 2013. je ostvarila 256.400 kuna prihoda i gubitak od 73.500 kuna, a treće je Certus posredovanje, registrirano 2012. s dvoje zaposlenih i 96.800 kuna prihoda u 2013. i gubitak od 185 tisuća kuna.  Vrlo "fluidan" zakon doista ne obvezuje HZZO na javni natječaj za izbor brokera, no najmanje što se može tražiti od te državne adrese jest transparentnost, čak i kad ne troši novac poreznih obveznika.

Dokumentacija stavljena redakciji na raspolaganje otkriva da je posao dobila InterOmnia jer – "jedina zadovoljava sve uvjete, odnosno ima certifikat iz javne nabave". Iako u Zavodu u odgovoru datiranom 20. travnja ne kažu kome su dali posao i tvrde kako ugovor još nije potpisan vlasnica tvrtke InterOmnia Paulina Maraković u tekstu objavljenom u Večernjem listu 13. travnja iznosi podatak kako je "nedavno sklopila ugovor s HZZO-om"(?!).

Netransparentan zakonski okvir unio je velik nered na tržištu, kaže Anđela Šutija, direktorica tvrtke Aon, prve brokerske kuće u RH, osnovane 2000. i članice najveće svjetske korporacije s 500 ureda u 120 država. Na razvijenim tržištima brokeri za osiguravatelje vode korporativne poslove, a natječaji se, ističe, provode u većini država iako u nekima nisu obvezni. "Zbog nedorečena zakona u Hrvatskoj je sve evidentnija neprofesionalna praksa, državne tvrtke ciljano biraju ili male ili državne brokere", upozorava Šutija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close