I on bi mogao dobiti trajnu naknadu jer je Hrvatsku zadužio medaljom

Autor: Marija Crnjak , 13. ožujak 2013. u 12:31
I Dino Rađa bi po novom zakonu mogao ostvariti trajnu naknadu kao osvajač srebra na OI u Barceloni 1992. (Photo: Filip Brala/PIXSELL)

Za bivše osvajače medalja država će izdvajati najviše 14,4 milijuna kuna godišnje. Pravo na trajnu naknadu imat će i bogati vrhunski sportaši s navršenih 45 godina.

Izmjenama Zakona o sportu Vlada je na današnjoj sjednici ukinula imovinski cenzus za ostvarivanje trajne novčane naknade vrhunskim sportašima te spustila dobnu granicu za ostvarivanje naknade na 45 godina, te redefinirala natjecanja za koja se dodjeljuje trajna novčana naknada. Tako će u ovoj godini za bivše vrhunske sportaše iz proračuna biti izdvojeno 12 milijuna kuna, dok bi maksimalni procijenjeni iznos naknade trebao iznositi 14,4 milijuna kuna godišnje.

Ministar sporta Željko Jovanović istaknuo je da se navedenim izmjenama Zakona završava mini reforma sporta čiji je cilj bila veća kontrola izdvajanja za sport, zbog čega je i ustanovljena sportska inspekcija, osnaživanje trenerskih kadrova, omasovljavanje baze djece koja se bave sportom.

Komentirajući kritike na uvođenje naknada sportašima daleko ranije nego što se ostvaruju prava na mirovine, premijer Zoran Milanović poručio je da se radi o specifičnom poslu.

"Istina je da je 45 godina manje od 65, no to je posao koji se ne može raditi do starosti. Također, imovinski cenzus ukinuli smo da trajna naknade vrhunskim sportašima, koji su Hrvatsku zadužili osvajanjem medalja, prestanu biti socijalna kategorija. Među tim sportašima ima ljudi koji se nisu stigli školovati i nemaju novca. Ima među njima i onih koji su bogati, i na njihovoj će savjesti biti hoće li tražiti naknadu ili neće. Pritom je osvojena medalja najjasniji mogući kriterij za ostvarivanje naknade. Kriza je, no olimpijsko zlato je olimpijsko zlato", kaže Milanović.

Naknadu u iznosu 100 posto prosječne neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama u RH ostvarivat će bivši olimpijci s osvojenim zlatom (uključujući medalje na paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih), 80 posto prosječne neto plaće dobivat će oni sa srebrnom medaljom, 60 posto posto plaće dobivat će se za brončane medalje, a 40 posto brončane medalje na svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama.

Pravo na trajnu novčanu naknadu za osvojene medalje na olimpijskim igrama u ovom trenutku ostvarilo bi ukupno 86 sportaša, 50 osvajača zlatnih, 25 srebrnih i 11 brončanih medalja, 8 sportaša osvajača medalja na paraolimpijskim igrama, 38 sportaša osvajača medalja na olimpijskim igrama gluhih, te 70 osvajača medalja na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto nas sve država ne uzme na dohranu!
U ovoj državi samo onaj koji radi i sve mu uzmu što zaradi je građanin drugog reda i nema nikakve zasluge za ništa.
Ludi moji pa imate onih ordena pa djelite, a ne lovu trajno (koje ionako nema). TKO TO MOŽE PLAĆATI.
Ajmo uvest još neki porez!

New Report

Close