I CEIZ indeks potvrđuje nastavak recesije

I indikator Ekonomskog instituta u crvenom/FOTOLIA I indikator Ekonomskog instituta u crvenom/FOTOLIA

Stagnacija gospodarskih kretanja u posljednjem tromjesečju 2014.

Analitičari Ekonomskog instituta na temelju kretanja CEIZ indeksa za studeni, u kojem je nastavljena blago negativna vrijednost indeksa od 0,04 indeksna boda, očekuju stagnaciju gospodarskih kretanja u zadnjem tromjesečju 2014.

Ističu da prosječna vrijednost CEIZ-a u prvih 11 mjeseci od 0,07 indeksnih bodova upućuje na povećanu vjerojatnost godišnjeg pada indeksa te nastavljenu recesiju i u 2014. Taj indeks od lipnja 2014. bilježi negativne vrijednosti. Kako su promjene vrijednosti i dalje negativne, ali blizu nule, analitičari drže da se može zaključiti da je aktivnost gospodarstva u prva dva mjeseca posljednjeg tromjesečja 2014. približno na razini prethodnog tromjesečja.

"Budući da je tijekom trećeg tromjesečja zabilježeno neznatno smanjenje desezonirane tromjesečne vrijednosti BDP-a (minus 0,01% po našim procjenama), za očekivati je da promjena desezoniranog BDP-a u četvrtom tromjesečju također bude oko nule, odnosno da su gospodarska kretanja stagnirala. Prosječna vrijednost CEIZ indeksa u 11 mjeseci 2014. bila je 0,07 indeksnih bodova, što upućuje na povećanu vjerojatnost godišnjeg pada vrijednosti te nastavljenu recesiju i u 2014.", navode. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve