Hypo prodaje hotele Marjan i Lav u paketu, u igri i Adris grupa

Autor: Jadranka Dozan , 30. srpanj 2015. u 13:00
Za hotel Lav (dolje), koji Heta otprije prodaje, ne manjka zainteresiranih

Čeka se da Hypo ishodi sudsku potvrdu založnog prava, što bi omogućilo prodaju Marjana u ovršnom postupku.

Govoreći o strategiji i ulaganjima Adris grupe u turističkom biznisu Ante Vlahović je na nedavnoj skupštini dioničara, među ostalim, apostrofirao lanjski destinacijski iskorak iz Rovinja Maistrinom kupnjom dubrovačkog Hotela Imperial. No, dok je ta kupnja bila motivirana i pobudama koje izlaze iz okvira same turističke strategije, priča o Adrisovim destinacijskim iskoracima uskoro bi mogla dobiti i novu dimenziju.

Prema dobro upućenim neslužbenim izvorima, novi željeni iskorak već je lociran – u Split. Adris je, naime, 'bacio oko' na Le Meridien Lav i Marjan, dva ključna splitska hotelska brenda čiji su (donedavni) vlasnici posrnuli pod teretom kredita. U oba slučaja založno pravo na nekretnine polaže HETA Asset Resolution AG, tzv. loša banka u koju su izdvojeni problematični plasmani u međuvremenu posrnule austrijske Hypo Alpe Adria banke. Iako se u poslovnim krugovima Adris već nametnuo kao izgledan favorit, ishod je ipak, iz više razloga, još daleko od izvjesnoga pa u Adrisu zasad ni na koji način ne žele komentirati tu priču. Za početak, prodaja 'u paketu' nametnula se kao moguća opcija tek naknadno. Heta je, naime, u potragu za zainteresiranim kupcima Le Meridien Lava inicijalno krenula još 2013. godine, a premda se cijeli proces rastegnuo, zainteresiranih za taj hotel ne manjka.

 

1,4mlrd.

kuna najavljene su investicije Adrisa u turizam u tri godine

Među njima se, barem donedavno, spominjao HUP Zagreb Anđelka Leke, za interesente je neko vrijeme slovio i jedan domaći konzorcij, ali u novije su se vrijeme (naj)veći izgledi davali jednom inozemnom fondu. Nasuprot tome, u slučaju Hotela Marjan dosad se u kontekstu prodaje govorilo tek o pokušajima Željka Keruma da njegovom prodajom izvuče iz gliba tvrtku Adriatic, pod čijim je okriljem bio taj hotel na Zapadnoj obali nakon što ga je kupio prije desetak godina. No, nakon što je lani za tu tvrtku pokrenut postupak predstečajne nagodbe – pri čemu je Hypo zadržao pravo da se na temelju založnog prava namiri odvojeno od ostalih vjerovnika novcem dobivenim od prodaje hotela – sredinom svibnja ove godine Adriatic je ipak završio u stečaju. Prije dva tjedna na Trgovačkom sudu u Splitu održano je i prvo ročište za utvrđivanje potraživanja vjerovnika. Hypova Heta u tom bi postupku trebala ishoditi sudsku potvrdu založnog prava.

To bi joj omogućilo prodaju hotela u ovršnom postupku koji joj je lani u fazi predstečaja već bio odobren od Općinskog suda, ali je ubrzo zbog uložene žalbe uslijedio zastoj. Sve u svemu, to je jedan od preduvjeta za eventualnu prodaju dvaju hotela 'u paketu' i konačno priznanje založnog prava Hete svakako bi moglo ubrzati rasplet. No, time nisu iscrpljena sva otvorena pravna pitanja u slučaju Hotela Marjan, koja su za potencijalne investitore od velike važnosti. Među ostalim, to uključuje ona vezana uz građevinske dozvole.

 

265milijuna

kuna dug je zbog kojeg je Ž. Kerum ostao bez hotela Marjan

Kako god bilo, sama zainteresiranost Adrisa za dva hotelska simbola Splita i Split kao novu destinaciju u turističkom portfelju Maistre poslovnu zajednicu ne iznenađuje. On je uz Zagreb jedna od rijetkih 'pravih' hotelskih destinacija u nas, kažu, aludirajući na potencijale u pogledu (ne)sezonalnosti tog biznisa. Bitno je, dakako, i to što su posrijedi hoteli koji se uklapaju u Adrisovu strategiju rasta i razvoja Maistre u smjeru prestižnih destinacija i hotelske ponude najviše kategorizacije. Konačno, nakon prodaje duhanskog biznisa za više od pola milijarde eura Adrisov je investicijski potencijal dodatno ojačao i eventualna kupnja splitskih hotela ne bi nužno poremetila ni investicijske planove vezane uz regionalne ambicije u osiguravateljnom biznisu rovinjske grupe.

Prvi čovjek Adrisa Ante Vlahović za iduće je tri godine najavio kako će kompanija, uz dvije milijarde kuna ulaganja na tržištu osiguranja, u turistički biznis investirati dodatnih 1,4 milijarde kuna, pri čemu su s javnošću zasad podijeljeni samo planovi ulaganja u hotele Park i Valdaliso te u podizanje svih kampova na rang četiri i pet zvjezdica. Koliki bi investicijski zalogaj bila kupnja dvaju splitskih hotela, pitanje je o kojemu se može samo nagađati. No, s obzirom na signale o okvirnim dosadašnjim ponudama investitora za Le Meridien Lav i grube procjene trenutne vrijednosti projekta Hotel Marjan, procjenjuje se da se apetiti Hete kreću unutar sto milijuna eura, odnosno da se ipak mjere desecima milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close