HUS podržava najavljene promjene propisa za kreditiranje potrošača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2013. u 13:44
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pritisci bankara na zakonodavca kroz plasiranje teze o smanjenju profita apsolutno su neutemeljeni

Hrvatska udruga sindikata (HUS) podržava najavljene promjene propisa kojima se uređuje kreditiranje potrošača i traži da Vlada ustraje u donošenju i provedbi tih mjera, prvenstveno zbog 255.000 građana koji imaju blokirane račune i štete koju su mnogi građani pretrpjeli zbog jednostranih odluka banaka o promjenama kreditnih uvjeta.

Pritisci bankara na zakonodavca kroz plasiranje teze o smanjenju profita apsolutno su neutemeljeni, tvrdi HUS u današnjem priopćenju. Obveza povećanja rezervacija koja utječe na smanjenje iskazane dobiti banaka je specifikum bankarskog poslovanja i minimalni rizik koje banke moraju preuzeti ako su godinama poticale potrošnju netransparentnih financijskih proizvoda.

Lažno je prikazivati obvezu povećanja rezerevacija kojom regulator osigurava stabilnost sustava kao otežavanje uvjeta njihova poslovanja. Loši krediti su loše poslovne odluke banaka za koje one same trebaju snositi odgovornost, ističe HUS.

Krajnje je licemjerno isticati podatak o padu dobiti banaka u prvom kvartalu ove godine jer su lani, kada je broj građana s blokiranim računima porastao preko 20 posto a iznos dugova koje ne mogu vratiti 43,3 posto, banke ostvarile bruto dobit od 3,5 milijarde kuna, podsjeća HUS.

Komentirajte prvi

New Report

Close