HUBOL: Uštede u zdravstvu ugrožavaju sustav i zdravlje građana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2014. u 15:47
Thinkstock

Novo izvlačenje sredstava iz zdravstvenog sustava, koji je na rubu financijskog sloma, dodatno bi ugrozilo ionako već bitno smanjene mogućnosti kvalitetnog pružanja zdravstvene usluga, navodi HUBOL u priopćenju.

S obzirom da je zdravstveni sustav i nakon prošlogodišnje sanacije i dalje opterećen manjkom od 3,5 milijardi kuna, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) izrazila je danas zabrinutost da bi najavljene uštede u državnom proračunu mogle dodatno ugroziti zdravstveni sustav i zdravlje građana, te je zatražila da ušteđena sredstva namijenjena zdravstvu ostanu unutar sustava.

Novo izvlačenje sredstava iz zdravstvenog sustava, koji je na rubu financijskog sloma, dodatno bi ugrozilo ionako već bitno smanjene mogućnosti kvalitetnog pružanja zdravstvene usluga, navodi HUBOL u priopćenju.

Pozivajući se na nedavnu izjavu ministra financija Slavka Linića da u ovoj godini zbog problema prekomjernog deficita treba dodatno uštedjeti sedam milijardi kuna, udruga smatra posebno zabrinjavajućom najavu da se očekuju velike uštede i smanjenje rashoda na području zdravstva i socijalne skrbi.

Upozoravaju da je stanje u zdravstvenom sustavu alarmantno, upravo zbog niza loših mjera štednje, najčešće tamo gdje to nije moguće. To potiče narušavanje kvalitete usluge i produžavanje listi čekanja, a istovremeno sustav dovodi do ruba financijskog sloma.

Kako bi se zadržala postojeća razina zdravstvenih usluga, sredstva ušteđena objedinjenom javnom nabavom ili nekim drugim mjerama morala bi ostati unutar zdravstvenog sustava zdravstva. U suprotnom, zdravlje hrvatskih građana bit će ugroženo, tvrdi HUBOL.

Po pisanju medija, svoje rješenje za poboljšanje efikasnosti zdravstvenog sustava i bolju kontrolu trošenja sredstava ponudio je ovih dana ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga predloživši izdvajanje HZZO-a iz državnog proračuna.

HZZO bi kao izvanproračunski fond imao bolju pregovaračku poziciju kao kupac zdravstvenih usluga. Mogao bi bolje kontrolirati trošenje novca u zdravstvu te lakše i kvalitetnije ugovarati usluge svojim osiguranicima, tvrdi Varga.

Naime, HZZO sada dobiva fiksna proračunska sredstva koja prosljeđuje zdravstvenim ustanovama, bez ikakva utjecaja na njihovo poslovanje ili kvalitetu usluge.

Posljedično, ističe Varga, to dovodi HZZO do nemogućnosti kontrole zdravstvenih troškova, kršenja fiskalne odgovornosti i predodređenosti na gubitke.

Zatražio je i da se isplate rodiljnih naknada i bolovanja prebace na ministarstva socijalne politike i rada, jer nema logike da se te obveze nalaze u sklopu zdravstvenog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close