Hrvatskoj treba i do 30.000 sezonaca, zainteresiranih za posao tek 10 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2016. u 12:37
Foto: Thinkstock

Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca, smatraju poslodavci.

Dr.sc. Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava i Anton Kliman, ministar turizma zajedno sa svojim suradnicima primili su danas predstavnike HUP-a u prostorima Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tema sastanka bio je veliki opći problem hrvatskog gospodarstva – nedostatak sezonskih radnika. Na sastanku je istaknuto da je apsurdno da sa jedne strane postoji veliki broj nezaposlenih prijavljenih na Burzi, a u praksi nedostaje radnika spremnih na rad u realnom sektoru.

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja veljače upućeni su veći zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i premašiti 42.000 sezonaca prošle godine. U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo  je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odljeva ugostiteljskih radnika u EU te bi  broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao narasti i do 30.000.

"U ovom trenutku usprkos trudu HZZ-a zainteresiranih za posao je bilo svega 10%, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresirano ni da čuju uvjete zaposlenja. Evidentno je da u Republici Hrvatskoj postoji ogroman strukturni problem. Kao zaključak sastanka navedeno je da će Ministarstva donijeti strukturne i operativne mjere koje će pomoći ljudima da se zaposle i pronađu svoje radno mjesto te kompanijama da zadovolje potrebe za kadrovima, što će dovesti do još uspješnije sezone.

 Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere  koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca", zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Čim plate radnika koliko zaslužuje i dobije normalne radne uvjete imati će i radnika,, nek se stave samo u njegovu poziciju, jel bi oni radili za drugoga po takvim uvjetima?

@laki8472
kratko rečeno nehumani uvjeti rada
dugoročno ostavljaju psiho-fizičke poslijedice..

registrirao sam se samo da bih mogao rokomentirati moje zakljućke u 20ak god ugostiteljstva i rada u HR sezonama.

Istina ovdje je polovićna u najmanju ruku; ljudi nefali uopće, nego nežele da rade u uvijetima koje ponajprije mali privatnici potražuju od radnika i ovdije se dotižem njih jer tu imam najveće iskustvo.
Veće hotlske jedinice uglavnom poštuju uvjete ali nemogu toliko konkurirat plaćama.
Oni manji imaju i manje kontrole ili su vrlo “bliski” s inspektorima te mogu savijati pravila.
Nijedan slobodan dan 6 mjeseci, rad od min. 10h pa do 16h SVAKI DAN, 6MJESECI je standardna praksa, zajedno s uglavnom užasnim smještajem je rezultiralo “pobunom” iskusnijeg i maldjeg kadra, te odlazak u inozemstvo, ukljućujući i mene.
Zaćinite to još sa vrlo ćestim isplatama na ruke, neprijavljivanje, vikanje i iživljavanje na zaposlenicima i sada jedu što su si i skuhali, naravno ima i iznimaka u poštenju, no slobodan dan definitivno je endemska pojava.
Računica je jednostavna, dali raditi za 200-300kn dan, po cijeli dan, bez slobodnog dana, bez uplate doprinosa i biti daleko od doma
ILI
Raditi 8-9 sati vani, za 500-600kn/dan, sa slobodnim danom, 13. pa i 14. plaća, svi doprinosi plaćeni kao i plača na raćun i biti daleko od doma, s time da ste stekli puno vrijednije iskustvo(što je u poslovnom svijetu vrijednije i od plaće), iskustvo novog jezika, osjećaj da vrijedite i da ste cjenjeni i vrlo brzo dolazie do zakljućka kako vas ništa nekoći da se trajno preselie u inozemstvo.

ZAKLJUČAK
Kada bi se poštovao zakon, i kada bi umjesto da 1 radi za 2 ili 3 radio za 1 osobu kako i treba mali bi “čudotvorno” stvaranje jako puno “novih” radnih mjesta, ne samo u ugostiteljstvu, već i u trgovini i ostalim sektorima te bi svi imali posao.

New Report

Close