Hrvatsko tržište poslovnih aplikacija lani je tek blago poraslo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2013. u 11:52
Thinkstock

Hrvatsko tržište poslovnih aplikacija ERP u prošloj je godini iskazalo blagi rast od 2,3 posto te je ostvarilo vrijednost od 212,1 milijun kuna.

Hrvatsko tržište poslovnih aplikacija ERP u prošloj je godini iskazalo blagi rast od 2,3 posto te je ostvarilo vrijednost od 212,1 milijun kuna, a u ovoj godini ne očekuju se bitni strukturni poremećaji niti značajna odstupanja vrijednosti tržišta u odnosu na prošlu godinu, objavila je analitička kuća IDC Adriatics.

Izraženo u američkim dolarima, potrošnja na kupnju licenci i pripadajućeg održavanja iznosila je u prošloj godini 36,17 milijuna dolara, a prema nedavno završenom istraživanju IDC Adriaticsa očekuje se prosječna petogodišnja stopa rasta od 4,6 posto te približna vrijednost ERP tržišta u Hrvatskoj od 266 milijuna kuna u 2017. godini.

U ovoj godini u IDC Adriaticsu ne očekuju bitne strukturne poremećaje niti značajna odstupanja vrijednosti tržišta u odnosu na lani. Pritom navode da će novi modeli, poput cloud isporuka i naprednih mobilnih rješenja, predstavljati značajan dio poslovne strategije vodećih ERP ponuđača, kao i da, u nedostatku većih projekata, redovno održavanje postojećih softverskih instalacija predstavlja 70 posto ukupnih ERP prihoda.

Prema podacima IDC-a, tvrtka SAP je zadržala vodeću poziciju na hrvatskom ERP tržištu u 2012. godini, na drugom je mjestu Microsoft, a slijede domaće tvrtke IN2, PIS i Omega Software.

Ukupan prihod od licenci i održavanja tih pet vodećih proizvođača predstavlja više od pola kompletnog domaćeg tržišta ERP aplikacija u prošloj godini, ističu iz IDC-a.

Dodaju da je u prošloj godini upravljanje korporativnim resursima ostalo najpopularnije područje ERP-a, s gotovo 65 posto tržišnog udjela, a slijede upravljanje lancem nabave s oko 14 posto tržišta te operacioni i proizvodni moduli s udjelom od 10-ak posto.

Istodobno, vodeći potrošač na ERP licence i održavanje ostao je sektor maloprodaje s udjelom od 22 posto, dok je na drugom mjestu, s 10 posto udjela, veleprodaja, a procesna je proizvodnja na trećem mjestu s nešto manje od 9 posto udjela na domaćem tržištu aplikacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close