Hrvatski paradoks: Plate 5000 kuna i mjesecima blokiraju Pelješac

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2019. u 09:01
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Nastavljeno širenje “virusa žalbi” na hrvatskim javnim nadmetanjima.

Austrijski Strabag uložio je žalbu na odluku Hrvatskih cesta da stonsku obilaznicu, južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, gradi grčki Avax. Tako je nastavljeno širenje “virusa žalbi” na hrvatskim javnim nadmetanjima zbog kojih ona traju unedogled. Natječaj za stonsku obilaznicu objavljen je 3. prosinca 2018. i već je bio zaustavljen u veljači kad je Colas izjavio žalbu na natječajnu dokumentaciju samo dan prije prvotnog roka za podnošenje ponuda.

Žalba je nakon mjesec dana odbačena. Za gradnju dionice Duboka – Sparagovići natječaj je pak objavljen 9. ožujka 2018. i u tom je slučaju izjavljena žalba na natječajnu dokumentaciju koja je odbačena, a zatim su uložene i žalbe na odluku odabiru, koje su prihvaćene. U HC su prije nekoliko dana donijele novu odluku o odabiru. Gradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu tako nije počela ni nakon gotovo godinu i pol otkako je objavljen prvi natječaj za njihovu gradnju.

A i sam Pelješki most počeo se graditi nakon više od dvije godine otkako je bio raspisan natječaj u dva kruga za njegovu gradnju, u lipnju 2016. Na natječajnu dokumentaciju bile su izjavljene četiri žalbe, tri su odbačene, a jedna prihvaćena. Na odluku o odabiru da Kinezi grade most, stigle su dvije žalbe, a njihovo je rješavanje potrajalo dva mjeseca. Obje su odbijene. I HŽ Infrastruktura suočava se sa zloupotrebama žalbi na svojim natječajima.

Sugovornici Večernjeg lista iz javne nabave smatraju i da je naknada od 5000 kuna za pokretanje žalbenog postupka na natječajnu dokumentaciju preniska. Napominju i da tu žalbu može uložiti svatko tko ima pravni interes, a to znači – bilo tko. Tako je primjerice na natječaju za Pelješki most, vrijednom više od dvije milijarde kuna žalbu uložila nepoznata tvrtka Snaga vjetra s prihodima od 468 tisuća kuna. A često se dogodi, žale se iz sektora nabave, da žalbu uloži odvjetničko društvo umjesto neke tvrtke. Naši sugovornici kažu da se ne može ograničiti nikome pravo da izjavi žalbu, ali smatraju da naknada ne bi smjela biti tako jeftina jer nikome onda ne predstavlja problem zbog bilo kojeg razloga zaustaviti sa samo 5000 kuna natječaje vrijedne milijarde kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

to nije paradoks nego idi.ot.izam
a on nije nastao slučajno nego namjerno da bi određene velike tvrtke i odvjetnički lobiji mogli reketariti druge izvođače i to svi znaju, ali se svi prave ludi
e sad se to obilo državi o glavu pa se možda nešto promijeni

Bolest se lijeci u zaristu a ne u posljedici. A jako dobro se zna gdje je zariste.

žalba treba biti o,x % od vrijednosti projekta

New Report

Close