Hrvatski model izravnih plaćanja može u Bruxelles

Autor: Božica Babić , 23. srpanj 2014. u 22:00
Vladine smjernice sukladne politici EU/P. Macek/PIXSELL

Vlada će pokušati stabilizirati proizvodnju mlijeka, junadi, voća i povrća.

Hrvatski model izravnih plaćanja za 2015.-2020., sukladan novoj reformi zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, može krenuti u Bruxelles na završno odobrenje nakon što mu je u srijedu zeleno svjetlo upalila Vlada RH.

Održivo upravljanje prirodnim resursima i proizvodnja hrane uz uravnoteženi razvoj svih ruralnih prostora stupovi su na kojima EU gradi novu agrarnu politiku do 2020. Radi tih kriterija, uz zadržavanje obveze osnovnog plaćanja po hektaru za što će godišnje biti isplaćeno 1,3 milijarde kuna, hrvatskim poljoprivrednicima će kroz tzv. "zelene" potpore (raznolikost usjeva, očuvanje trajnih travnjaka, održavanje ekološki značajnih površina) biti isplaćeno dodatnih 964 milijuna kuna. Treća obveza nametnuta članicama odnosi se na poljoprivrednike mlađe od 40 godina.

Tijekom pet godina imat će dodatne potpore, a ukupni godišnji iznos je 64 milijuna kuna. Članicama koje ne uvedu modulaciju (smanjivanje potpora većih od 150.000 eura najmanje pet posto) EU je preporučila neka do 30 posto sredstava kroz dodatne potpore usmjere svim gospodarstvima za prvih 30 hektara. Hrvatska se nije odlučila za taj postotak koji iznosi gotovo milijardu kuna, već je ljestvicu na financijama spustila na 10 posto (321 mil kn), a površine na 20 hektara.Nije prihvatila ni preporuku da za mala poljoprivredna gospodarstva, koja u nacionalnom agraru imaju udjel oko 90 posto, izdvoji do 10 posto novca iz godišnje omotnice što je više od 300 milijuna kuna, nego je za tu svrhu rezervirano dva posto ili 64 milijuna kuna.

No, u iznosu maksimalno dopuštenom od EU, radi se o 15 posto ili 482 milijuna kuna godišnje, pokušat će se stabilizirati sve dramatičnije stanje u proizvodnji mlijeka, mesa junadi, teladi, ovaca i koza te voća, povrća, šećerne repe i proteinskih kultura za ishranu stoke. Od 2015. za potpore će godišnje biti moguće isplatiti 423 milijuna eura budući da je uz 373 milijuna, iznos odobren kroz pristupne pregovore, naknadno izboreno još 50 milijuna iz ruralne omotnice. Do 2020. za potpore je ukupno planirano 2,5 milijardi eura od kojih 1,5 milijarda stiže iz blagajne EU.     

Komentirajte prvi

New Report

Close