Hrvatske vode u mjeri otpisa duga najsiromašnijima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2015. u 13:30
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Hrvatske vode pristupile su programu otpisa duga najsiromašnijim građanima, izvijestio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napominjući kako se očekuje da bi moglo biti otpisano do dva milijuna kuna.

Hrvatske vode pristupile su programu otpisa duga najsiromašnijim građanima, izvijestio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napominjući kako se očekuje da bi moglo biti otpisano do dva milijuna kuna.

Korisnici će, ovisno spadaju li u kategoriju A ili B, moći provjeriti jesu li su obveznici prema Hrvatskim vodama i procedura koja vrijedi za ostale vrijedit će i prema Hrvatskim vodama.

Kada je riječ o broju ovrha, Jakovina je naveo da je ukupno 12.041 korisnik sa sudskim rješenjima za ovrhu, sa ukupnim zaduženjem od 15,4 milijuna kuna prema Hrvatskim vodama. Za one koji zadovoljavaju kriterije po modelu A ili B ići će se u otpis duga, svi ostali će biti obvezni platiti svoju obvezu, rekao je.

Podsjetio je kako su Hrvatske vode prošle godine za stanovnike sa područja pogođenih elementarnim nepogodama odnosno poplavama otpisale dug u iznosu od 1,26 milijuna kuna, od čega se oko 520 tisuća kuna odnosilo na korisnike iz Županjske posavine.

Na pitanje koliko očekuje da će biti iznos otpisa duga najsiromašnijima, Jakovina je rekao da se računa da će u ovoj mjeri biti do 2 milijuna kuna direktna pomoć građanima koji su u najvećoj potrebi.

Inače, Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana.

Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Građani koji mogu podnijeti zahtjev za otpis su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (kriterij A) te građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (kriterij B).

Komentirajte prvi

New Report

Close