Hrvatske marine imaju sidra umjesto zvjezdica, doduše broje se na prste

Autor: Marija Crnjak , 16. prosinac 2014. u 16:50
Marina Mandalina jedina u Hrvatskoj ima pet "sidara". Press Foto

Šibenska D-Marin Mandalina u sastavu turske Dogus grupe postala je prva marina u Hrvatskoj s pet sidara.

Šibenska D-Marin Mandalina u sastavu turske Dogus grupe postala je prva marina u Hrvatskoj s pet sidara, što je oznaka najviše kategorizacije i prekretnica u hrvatskom nautičkom turizmu, kako je u utorak istaknuo ministar turizma Darko Lorencin dodijelivši oznaku Buraku Baykanu, regionalnom direktoru Dogus Group Croatia. 

“Prema kvaliteti infrastrukture i dodatnih usluga i sadržaja u marinama Hrvatska zaostaje za svojim konkurentima na Mediteranu, zbog čega ima i drukčiju strukturu prihoda. Domaće marine 60 posto prihoda ostvaruju od veza, dok na Mediteranu gotovo 70 posto prihoda ide od dodatnih sadržaja. To otvara velik prostor za ulaganja u nautički turizam”, kazao je Lorencin. Samo tri marine u Hrvatskoj imaju oznaku četiri sidra (Nautica iz Novigrada, opatijska marina Admiral i ACI marina Split).

Dogus Grupa u marine u Hrvatskoj uložila je ukupno oko 200 milijuna eura, a plan je udvostručiti iznos do kraja 2017. godine. Zajedno s najavljenim ulaganjem u hotel, wellness i ugostiteljske sadržaje, što će biti otvoreno u idućoj sezoni, u Marinu Mandalina ulažu 50 milijuna eura. Mandalina je i prva marina u Hrvatskoj posebno projektirana za mega-jahte, što Šibenik pozicionira kao luksuznu destinaciju. 

Burak Baykan istaknuo je da je cilj kompanije podizati kvalitetu u postojećim marinama (Mandalina, Borik, Dalmacija), ali je potvrdio da ih zanimaju drugi projekti, uključujući ACI u kojem turska kompanija ima 10,86 posto udjela. “Kao tvrtku s deset marina u tri zemlje, prirodno je da nas zanima ACI, ali kad su u pitanju  naredni koraci slijedit ćemo ono što odluči većinski vlasnik”, istaknuo je Baykan.

Inače, javnosti je manje poznata činjenica da se još od 2008. godine marine umjesto kategorijama označavaju "sidrima", što odgovara zvjezdicama u smještajnim kapacitetima, a da je kvaliteta marina još uvijek daleko od prosjeka Mediterana pokazuje broj marina koje su do sad zaradile sidra. Od ukupno 68 marina s oko 16.940 vezova i 5.473 suhih vezova, do 2008. godine samo sedam marina imalo je oznaku I. kategorije, 26 ih je bilo druge kategorije, te 20 treće kategorije. Nakon izmjena Pravilnika o kategorizaciji 2008. godine, kad počinje označavanje sidrima, kategorizirano je još 15 marina. Tako dva sidra ima sedam marina, četiri marine imaju tri sidra, četiri sidra imaju tek tri marine, i Mandalina je jedina s pet sidara. 

Prema Pravilniku, pet sidara može dobiti marina koja među ostalim ima opskrbu gorivom, sportske terene u blizini, servis za plovila, parking, internet, praonicu rublja, boksove za opremu, kupaonice, ali i čiste stropove, podove, sanitarije, bez znakova habanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close