‘Hrvatska neće blokirati Crnu Goru’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2013. u 13:13
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska nakon ulaska u EU neće blokirati europski put Crne Gore zbog još uvijek neriješene granice na Prevlaci,

Hrvatska nakon ulaska u EU neće blokirati europski put Crne Gore zbog još uvijek neriješene granice na Prevlaci, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko u intervjuu crnogorskoj novinskoj agenciji Mini.

"Građani Crne Gore mogu biti sigurni u podršku Hrvatske na njezinu putu u EU, a hrvatsko je načelo da neće ometati susjede na tom putu, zapravo – želi im pomagati. Hrvatski sabor je donio deklaraciju da neće koristiti članstvo u EU-u za rješavanje bilateralnih sporova", rekao je Leko u intervjuu.

Predsjednik Sabora poručio je da službeni Zagreb Crnoj Gori kao susjed i partner stoji na raspolaganju u pružanju pomoći za ubrzanje reformi i kraćenju vremena prilagodbe.

Leko je rekao da je hrvatski interes da sve države u regiju uživaju razvojne mogućnosti EU-a, a prvenstveno da se osigura mir i politika dobrosusjedskih i partnerskih odnosa na jugoistoku Europe.

"U tom smislu Hrvatska može biti i bit će dobar saveznik tih zemalja u Uniji. Hrvatska je pozitivan primjer za zemlje regije kako se ciljevi mogu ubrzano ostvariti, posebno ako u EU i u domaćoj javnosti postoje istovjetni interesi", rekao je Leko.

"Kao susjedi bit ćemo zadovoljni ako možemo pomoći Crnoj Gori bilo iskustvom ili uspostavljanjem veza prema EU ili čak zastupanjem interesa Crne Gore u Uniji. To je u okviru strateških interesa i politike Hrvatske", rekao je Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close