Hrvatska Lutrija od Kadusa uzima radnike na leasing

Autor: Marija Brnić , 12. srpanj 2016. u 07:57
Šest godina unajmljuju radnike/Ž. Lukunić/PIXSELL

Vrijednost ugovorenog posla ove je godine neznatno viša nego lani, oko 600.000 kuna.

Hrvatska Lutrija nastavlja s praksom zapošljavanja na leasing. Sa zagrebačkom tvrtkom za privremeno zapošljavanje Kadus ugovorili su još godinu dana suradnje, a Kadus, koji je i na prošlogodišnjem javnom natječaju bio najpovoljniji za najam radnika Lutriji, trebao bi osigurati kadrove za poslove na prodajnim mjestima, automat klubovima i casinima.

Vrijednost ugovorenog posla ove je godine neznatno viša nego lani, oko 600 tisuća kuna.  Ta državna tvrtka, koja je u lani imala 1247 zaposlenih, model unajmljivanja radnika prakticira već više od šest godina, a njime pokriva svoje izvanredne potrebe, i to pod povoljnijim uvjetima, budući da se na njih ne odnose obveze po kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu, pa primjerice Lutrija ne pokriva troškove bolovanja, neradnih dana ili putnih troškova unajmljenih radnika, već to čini agencija.

Prema sporazumu s Kadusom Lutrija će plaćati bruto plaću u iznosu od 4704 kune na temelju 174 radna sata, no točan broj radnika nije preciziran, nego će se zapošljavati po potrebi. Temeljm ugovora, ističu u Lutriji, angažirat će se radnici na mjestima prodavača, i to u pravilu kao zamjena za one koji su na bolovanju ili koriste godišnji odmor. I ranijih godina upravo je u ljetnim mjesecima najviše posezano za zaposlenicima preko agencije, kao i zbog produženja radnog vremena na prodajnim mjestima, a ovaj put, kažu, dodatno kadrovsko pojačanje iziskuju i Europsko nogometno prvenstvo, te Olimpijske igre.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zapravo je nevjerojatno da, prije svega, drzava vlasnicki sudjeluje u ovoj firmi s vecinskim udjelom. Ono, kao da je funkcija drzave da se bavi igrama na srecu. Pa onda jos dodatno na tu perverziju, drzava outsource-a zaposlenike. Mislim, takve perverzne kombinacije postoje samo kod nas.

Spori rast GDP-a direktno je vezan uz cinjenicu da su kod nas jos mnogi sektori ‘blokirani’ drzavnim vlasnistvom. Jedan od njih je i industrija igara na srecu gdje ne samo da je drzava, prema perverznom nasljedjenom obrascu, vlasnik, vec je taj cijela industrija regulirana na nacin da Hrvatska Lutrija ima svojevrsni monopol na odjredjene dijelove te industrije . Hrvatsku Lutriju treba potpuno privatizirati, a cijeli sektor deregulirati do te mjere da se svaki privatni poduzetnik moze baviti tim poslom. Garantiramo u roku 9 mjeseci, to bi podigno broj zaposlenih u toj industriji, podiglo kolcinu inovacije u toj industriji, podiglo prihode barem 30% odmah. Isto pravilo vrijedi za sve druge industrije.

New Report

Close