Hrvatska gorska služba spašavanja dobila veliko prizanje za svoj nesebičan rad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2015. u 15:19
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za nagradu “Europski građanin” nominirao ih je zastupnik Picula.

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u petak je uručio nagradu "Europski građanin" u Hrvatskome saboru, gdje je održana nacionalna svečanost dodjele nagrade.

Europski parlament ovo priznanje od 2008. dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta, a ove se godine HGSS našao među 47 pobjednika.

Za nagradu "Europski građanin" nominirao ih je zastupnik Picula.

"Solidarnost je riječ koja se u Europi često čuje i piše, no u praksi je rijetka. Vi ste primjer solidarnosti na djelu i to ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Ovih 800 volontera ne gledaju na sat niti koji je datum na kalendaru kada treba spašavati ljudske živote i zato su apsolutno zaslužili ovu nagradu", rekao je Picula dodijelivši nagradu pročelniku HGSS-a Vinku Prizmiću.

"Nagrada je došla u dobre ruke, jer svojim radom dajemo doprinos zajednici u kojoj živimo. Radimo i na razini regije i svoju ljudskost i solidarnost pokazujemo onome kome je to potrebno. Ovom nagradom čast nije iskazana samo sadašnjim članovima HGSS-a nego i generacijama koje će doći nakon nas", rekao je Prizmić.

HGSS je osnovan 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerastao u službu javnog karaktera koja o sigurnosti građana brine 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Riječ je o neprofitnoj udruzi koja okuplja oko 800 članova-volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima.

Nakon dodjele Hrvatskoj, dobitnici će biti pozvani i na zajedničku svečanost u Bruxellesu 14. i 15. listopada ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close