Hrvati na klađenju zaradili dvije milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2015. u 08:55
Foto: Thinkstock

Zabilježila je porezna uprava i nešto više od sedam tisuća listića na kojima je dobitak bio veći od deset tisuća kuna, ali i manji od 30 tisuća kuna, a u konačnici je taj dobitak bio ukupno 105 milijuna kuna.

Od početka siječnja do kraja kolovoza hrvatski su građani na kladionicama ostvarili dobitke od gotovo dvije milijarde kuna i na to je država ubrala gotovo 200 milijuna kuna poreza.

Prema podacima što smo ih dobili od Porezne uprave, u osam mjeseci ove godine igrači su u kladionicama imali više od 12 milijuna i 500 tisuća dobitnih listića. Najveći dio otpada na listiće na kojima su građani ostvarili do deset tisuća kuna dobitka i tako su ukupno na kladionicama »zaradili« milijardu i 843 milijuna kuna.

Zabilježila je porezna uprava i nešto više od sedam tisuća listića na kojima je dobitak bio veći od deset tisuća kuna, ali i manji od 30 tisuća kuna, a u konačnici je taj dobitak bio ukupno 105 milijuna kuna. U prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima porezne uprave, u Hrvatskoj je bilo i 610 dobitnih listića koji su igračima donijeli ukupno 34,6 milijuna kuna. U prosjeku ti su listići igračima u prosjeku donijeli oko 57 tisuća kuna.

Na kraju je ukupan dobitak na kladionicama bio veći od milijardu i 983 milijuna kuna, a država je ubrala porez u ukupnom iznosu od 192 milijuna kuna, i to prema novim pravilima koja vrijede od 1. siječnja i po kojima se dobici na kladionicama do deset tisuća kuna oporezuju stopom od deset posto, oni od deset do 30 tisuća kuna stopom od 15 posto, a dobici od 30 do 500 tisuća kuna stopom od 20 posto.

Država je istovremeno puno manje zaradila na lutrijskim igrama, između ostaloga zato što je bilo manje dobitnih listića nego u kladionicama, ali i zato što se u lutrijskim igrama ne naplaćuje porez na dobitke do 750 kuna. Takvih je listića u osam mjeseci ove godine, otkriva porezna, bilo više od četiri milijuna i 700 tisuća, ali kolik je ukupan dobitak ne otkrivaju, jer im ti listići ni ne donose porezni prihod, pa nisu obračunavali ni osnovicu, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close