HOO će za 10,4 milijuna kuna putovati s Atlasom

Autor: Suzana Varošanec , 03. travanj 2012. u 16:15

Većina usluga, za koje je izdvojeno 40% više novca nego prije, odnosi se na aviokarte za Hrvatski olimpijski odbor i sportske saveze, ali ne uključuje OI u Londonu

Nijedna turistička agencija osim Atlasa neće moći ove godine organizirati smještaj nacionalnim sportskim savezima ako taj trošak financira Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Alternativa je da sami ugovore smještaj.

Posljedica je to ugovora vrijednog 10,4 milijuna kuna, koji su u siječnju ove godine sklopili HOO i Atlas, potvrdio je Darko Mesarek, koji je u HOO-u nadležan za javnu nabavu. Naveo je da to konkretno znači da HOO krši ugovor ako neki savez preko druge agencije nađe smještaj za sportaše. “No, ako izravno ugovori smještaj, onda ga ne kršimo”, kazao je dodavši da je posao s Atlasom sklopljen direktnom pogodbom bez provođenja javnog nadmetanja, što pri nabavi usluga omogućuju pravila iz Dodatka II. B Zakona o javnoj nabavi zbog problema s definiranjem najniže cijene. “HOO se od ove godine fokusira na to da nacionalni sportski savezi sve agencijske usluge ostvaruju samo kod Atlasa, a ne i kod drugih agencija. Na temelju obveza za HOO koje proizlaze iz postupka javne nabave i odabira Atlasa kao ugovornog partnera druge agencije otpadaju”, kazao je Mesarak objasnivši da su se pri izboru Atlasa rukovodili nizom dodatnih kriterija. Posrijedi je, kako je objasnio, raširenost poslovnica u 18 zemalja svijeta, što omogućuje brza rješenja za sportaše u izvanrednim situacijama, ali i dugogodišnja uspješna suradnja s grupacijom Adriatica.net, čija je članica Atlas. Pretežiti dio posla (oko 70 posto) odnosi se na nabavu avionskih karata na domaćim i međunarodnim letovima za HOO i saveze kad im taj trošak plaća HOO, ali ne uključuje aviokarte na Olimpijske igre u Londonu. Taj trošak u HOO-u kane riješiti donacijom. U tijeku su, doznajemo, pregovori s Croatia Airlinesom za besplatne čarter letove, što navodno vrijedi oko milijun kuna. U HOO-u računaju i na pomoć Atlasa, člana olimpijske obitelji koji, kazao je Mesarek, plaća članarinu u iznosu od milijun kuna. Upitan zašto su usluge praktički iste kompanije u 2012. narasle oko 40 posto u odnosu na ranije godine, kad su se kretale između 6,3 i 6,8 milijuna kuna, odgovorio je: “Povećani su opseg posla i broj sportaša, a uvedeni su i programi koji prate mlađe dobne kategorije. Aviokarte su znatno poskupjele u nekim segmentima”. Inače, HOO lani nije proveo javnu nabavu “iz tehničkih razloga” za te usluge, za koje je izdvojio 5,6 milijuna kuna, a savezima je doznačio još oko milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close