Holy i Škare Ožbolt skeptične prema prostornom planu NP Plitvička jezera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2014. u 08:14
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš u jučerašnjoj je saborskoj raspravi rekla kako je predloženim prostornim planom Nacionalnog parka Plitvička jezera turistički koncept podređen zaštiti prirodnih vrijednost.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš u jučerašnjoj je saborskoj raspravi rekla kako je predloženim prostornim planom Nacionalnog parka Plitvička jezera turistički koncept podređen zaštiti prirodnih vrijednost, ali nije uvjerila zastupnice Mirelu Holy (ORaH) i Vesnu Škare Ožbolt (DC), koje tvrde da se predloženim rješenjem potencira masovni turizam.

"Predloženim se planom potenciraju sadržaji masovnog turizma", uvjerena je Holy koja ističe kako bi rješenje održivog razvoja bila Nacionalna parkovna agencija od koje je, podsjeća, aktualna vlada odustala.

Park, kaže, posjećuju milijuni turista, njime prolazi velika prometnica, nudi se janjetina iz Novog Zelanda i Australije, a novac koji se uprihoduje ne troši se na projekte zaštite prirode već nenamjenski.

Park pretvarate u 'masturističku' destinaciju, uništava se priroda i negiraju propisi vezani za ekološku mrežu Naturu 2000, zamjerila je Vesna Škare Ožbolt (DC). "Plan treba zaustaviti jer će se samo tako zaustaviti građevinsko divljanje", uvjerena je.

"Prostornim planom pokušali smo izbalansirati interese svih korisnika prostora tog nacionalnog parka no turistički koncept podređen je zaštiti prirodnih vrijednosti", naglasila je ministrica Mrak Taritaš.

Prostornim planom područja posebnih obilježja NP Plitvička jezera obuhvaćeno je područje površine 26.600 hektara, odnosno 297 kvadratnih kilometara. Plan obuhvaća u najvećem dijelu područje Ličko-senjske, a dijelom i Karlovačke županije i na kojemu je po popisu stanovništva iz 2011. živjelo 1411 osoba.

"Predloženi prostorni plan jasno govori o rješenju, djelomičnoj rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove infrastrukture", istaknula je Mrak Taritaš.

"Park prihodima nosi sam sebe i on je ekonomski zamašnjak razvoja tog dijela Hrvatske", uvjeren je SDP-ovac Josip Benčić.

"Predloženi prostorni plan temeljito i točno, gotovo po katastarskoj čestici, određuje koji sadržaji se tu mogu urediti", uvjeren je HNS-ovac Ivica Mandić.

"Ovaj plan nije odličan i idealan, ali je bolji ikakav nego nikakav", poručio je HDZ-ov Milan Jurković. Glavno je, kaže, da se ne ugrozi fenomen Plitvičkih jezera.

Komentirajte prvi

New Report

Close