HOK pozdravlja ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. prosinac 2015. u 13:19
Foto: Thinkstock

Iz HOK-a ponavljaju svoj stav kako će ukidanje PDV-a na doniranu hranu uvelike olakšati poslovanje trgovcima, ugostiteljima, pekarima, slastičarima i drugim objektima koji posluju s hranom.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravlja donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se omogućava doniranje hrane bez plaćanja PDV-a, izvijestili su u srijedu iz HOK-a.

Ministarstvo financija u Narodnim novinama od 30. studenoga objavilo je izmjene i dopune Pravilnika o PDV-u, koje stupaju na snagu 8. prosinca, a kojima je omogućeno doniranje hrane bez plaćanja PDV-a.

Iz HOK-a ponavljaju svoj stav kako će ukidanje PDV-a na doniranu hranu uvelike olakšati poslovanje trgovcima, ugostiteljima, pekarima, slastičarima i drugim objektima koji posluju s hranom. 

Obrtnici žele hranu koja je pred istekom roka, a još ima uporabnu vrijednost, donirati onima kojima je to najpotrebnije. Također, za obrtnike kao mikropoduzetnike to će značit će i dodatno financijsko rasterećenje, naglašavaju iz HOK-a. 

Podsjećaju i na podatak kako se u Hrvatskoj godišnje baca oko 400 tisuća tona hrane, a desetine tisuća ljudi je gladno i to sve zbog, kako kažu, "apsurdnih propisa da se na donacije plaća PDV od 25 posto".

Doniranje hrane omogućeno je Zakonom o poljoprivredi, donesenim početkom ožujka, ali je za primjenu trebalo donijeti podzakonske akte, odnosno pravilnike. Ministarstvo poljoprivrede krajem listopada donijelo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, a u najnovijim Narodnim novinama (broj 130, od 30. studenoga) Ministarstvo financija je objavilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, koji stupa na snagu osam dana od objave, odnosno 8. prosinca.

Izmjenama Pravilnika o PDV-u, propisano je "da će se poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, u skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda odnosno primitaka prethodne godine".

Donacije hrane krajnjim primateljima obavljaju se isključivo putem neprofitnih pravnih osoba koje humanitarnu djelatnost obavljaju u skladu s posebnim propisima i registrirane su kao posrednici koji sudjeluju u lancu doniranja hrane, osim u slučaju elementarnih nepogoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close