Hoće li Austrija dići 'rampu' za hrvatske radnike jer ih je previše na njihovom Zavodu?

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Austrijske vlasti do ljeta ove godine trebaju donijeti odluku hoće li ukinuti ograničenje za nesmetan dolazak naših radnika na rad u tu zemlju.

U očekivanju te važne odluke, koju s nestrpljenjem čekaju naši brojni sugrađani, jedan od čelnika austrijskog Zavoda za zapošljavanje Johannes Kopf objavio je blog u kojem poziva svoju vladu da produlji ograničenje za Hrvate do maksimalnog roka, odnosno do srpnja 2020. godine.
"U Bruxellesu trebamo iznijeti argumente o ozbiljnim poremećajima na tržištu rada koje bi donijelo njegovo potpuno otvaranje za radnike iz Hrvatske. Hrvatskoj treba osigurati sezonsku kvotu za radnike u turizmu i proširiti postojeću listu izuzetaka od ograničenja za dio kvalificiranih zanimanja", predložio je Kopf, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na tragu njegovih razmišljanja je i nedavna izjava austrijske ministrice rada Beate Hartinger-Klein. Razmatramo, poručila je ministrica, mogućnost potpuna korištenja ograničenja za radnike iz Hrvatske.
"Moramo uzeti u obzir 400 tisuća nezaposlenih u Austriji. U svakom slučaju, imat ćemo stav o tome do 30. lipnja ove godine i iznijeti ga Europskoj komisiji", poručila je ministrica rada u Austriji.
"Uz približno 28 tisuća Hrvata koji su tijekom 2017. bili na radu u Austriji, još uvijek je oko 4800 nezaposlenih iz te zemlje prijavljeno na našim zavodima za zapošljavanje. Otuda, imamo stopu nezaposlenosti Hrvata u Austriji od 14,6 posto, dok je ukupna stopa nezaposlenosti u našoj zemlji 8,5 posto",  upozorio je Kopf.
Drugim riječima, Austrija nije spremna prihvatiti postojeću stopu nezaposlenosti naših gastarbajtera u toj zemlji, jer je skoro duplo veća od austrijskog državnog prosjeka.
Naknada za nezaposlene u Austriji je oko 800 eura, ali podrazumijeva aktivno traženje posla, uz pohađanje tečajeva i druge provjere. Mjesečno se iz austrijskog državnog proračuna za naknade nezaposlenih isplaćuje 70 milijuna eura.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 13:34 3.3.2018.

  Nije problem Austrija.

  Problem je Hrvatska što nije digla rampu na granici s Bosnom i hercegovinom.

  Ne bi je skakavci uništili.

  Sad se kreću prema Austriji.

  Ja bi rekao da su gori od Turaka.

 • VasIsusK
  VasIsusK 18:46 2.3.2018.

  Previse bosanaca s HR putovnicom.
  To ces nas sigurno kostati. Siromasi bjeze u Austriju i prijavljuju se na zavod u Austriji. Treba ih protjerat u Tursku. Ciganija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve