HEP ulaže 45 milijuna kuna u najveću solarnu elektranu na otoku sunca

Autor: Josip Bohutinski/VL , 29. lipanj 2018. u 13:45
Marina Medarić, zamjenica župana, gvardijan Zdravko Tuba i Frane Barbarić, čelnik HEP-a, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Na Cresu će se graditi SE Orlec Trinket, s radom kreće 2020. godine.

Primorsko-goranska županija (PGŽ), Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Samostan sv. Frane – Cres i Hrvatska elektroprivreda (HP) u Zagrebu su sklopili Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana (SE) Orlec Trinket na otoku Cresu. Sporazum su potpisali, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, gvardijan Samostana sv. Frane – Cres Zdravko Tuba i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Pionirski projekt

SE Orlec Trinket snage 6,5 MW bit će prva neintegrirana sunčana elektrana u sustavu HEP-a koji trenutno ima devet integriranih sunčanih elektrana koje su postavljene na zgrade te tvrtke. SE Orlec Trinket će biti i najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, trenutno su najveće sunčane elektrane snage 1 MW, te će prosječno proizvoditi oko 8,5 GWh (milijuna kilovatsati) godišnje, što odgovara potrošnji oko 2.000 kućanstava.

 

70posto

udjela OIE u ukupnoj proizvodnji do 2050. cilja HEP

“Posebno mi je drago što će ova elektrana dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na Cresu i Lošinju, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone”, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i naglasio da je HEP, iako elektrana nije u sustavu poticaja, projekt ocijenio isplativim i odlučio ga preuzeti te je time dao pozitivan primjer i poticaj drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane. SE Orlec Trinket Istok izgradit će se na lokaciji površine 17 hektara kod naselja Orlec na otoku Cresu. Ukupni investicijski troškovi na realizaciji tog projekta procijenjeni su na oko 45 milijuna kuna. Samostan se pak obvezao zemljište u svom vlasništvu, na kojem će se graditi elektrane dati u zakup HEP-u na 25 godina. PGŽ ustupit će HEP-u lokacijsku dozvolu za izgradnju elektrane, čime HEP postaje nositelj projekta. SE Orlec Trinket trebala bi biti puštena u rad 2020.

A to je prvi je HEP-ov projekt u sklopu planiranog ciklusa samostalnog razvoja ili akvizicije projekata izgradnje neintegriranih solarnih elektrana.

Strategija razvoja

U toj tvrtki navode da je razvoj sunčanih elektrana, ali i elektrana koje koriste ostale obnovljive izvore energije, prije svega vjetroelektrana, dio Strategije razvoja HEP-a, u kojoj je planirano povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije HEP grupe na 50 posto do 2030. odnosno 70 posto do 2050.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close