HEP-u suglasnost Vlade za financijske sporazume i limite kod banaka

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2013. u 16:11
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ugovaranje predmetnih financijskih sporazuma i limita kod domaćih banaka nema utjecaj na povećanje ukupne zaduženosti HEP grupe.

Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom je dijelu današnje, 103. sjednice, donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za ugovaranje okvirnih revolving srednjoročnih sporazuma i limita za višenamjensko financiranje s Privrednom bankom Zagreb d.d. u iznosu do 300.000.000,00 kuna, Raiffeisenbank Austria d.d. i/ili Raiffeisen factoringom d.o.o. u iznosu do EUR 40.000.000,00 i Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu do 300.000.000,00 kuna, priopćeno je iz Vlade.

Ugovaranje predmetnih financijskih sporazuma i limita kod domaćih banaka nema utjecaj na povećanje ukupne zaduženosti HEP grupe, jer se ne radi o trenutnom kreditiranju, već o višenamjenskom proizvodu kojim se osigurava financijska rezerva radi nesmetanog obavljanja redovnog poslovanja u razdoblju od 3 godine, a sve s ciljem postizanja srednjoročne financijske stabilnosti, stoji u priopćenju.

Također, dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „ograničeno“ pa se ne može u cijelosti objaviti.

Ustavnom sudu Republike Hrvatske dano je očitovanje na prijedloge za pokretanje postupaka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom pojedinih članaka Zakona o lokalnim izborima (Narodne novine, broj 144/2012). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda.

Također, Vlada se očitovala i o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o određivanju osoba ovlaštenih za pokretanje postupka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača (Narodne novine, broj 124/2009). Vlada predlaže Ustavnom sudu da navedeni prijedlog odbije u cijelosti. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda.

Što se tiče prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja (Narodne novine, br. 26/2013 i 34/2013), Vlada Ustavnom sudu predlaže da ne prihvati predmetne prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća Europske unije. Riječ je o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU (i Europskog vijeća) pa se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU i Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti  potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka pa je slijedom toga moguća i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica pa tako i onih koje će zastupati RH. Također, u nekim slučajevima, dokumenti o kojima se raspravlja klasificirani su na EU razini te države članice nemaju mogućnost samostalne javne objave. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Osim toga, na zatvorenom dijelu 103. sjednice, Vlada RH raspravljala je i o kadrovskim pitanjima.

Na osobni zahtjev razriješen je dosadašnji zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, Darko Ledinski, a novom zamjenicom imenovana je Maja Sporiš, koja je, radi odlaska na novu, razriješena dužnosti pomoćnice ministrice. Mihaela Matokanović Džimbeg nova je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

S mjesta pomoćnika ministra poduzetništva i obrta, s danom 31. srpnja 2013. godine, razriješen je Stjepan Koraj.

Oliver Kumrić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture s danom 15. srpnja 2013., a sa 16. srpnjem 2013. godine, novim je pomoćnikom imenovan Marko Lončarević.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi isteka mandata razriješen je dosadašnji član Ravnateljstva leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Marko Samardžija. Novim članom Ravnateljstva, koji se imenuje na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imenovan je Neven Budak.

Na razdoblje od 6 mjeseci, do provedbe javnog natječaja, Predragu Batarelu dana je ovlast za obavljanje poslova zamjenika predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi isteka mandata, razriješen je dosadašnji ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk. Novim ravnateljem imenovan je Zrinko Zvocak, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Sanja Šaban novoimenovana je članica Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, kao predstavnica Ministarstva kulture, a razriješen je dosadašnji član Zlatko Uzelac.

Kao predstavnik Ministarstva obrane, Milan Blažević imenovan je novim članom Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, a dosadašnji član, Boris Katičin, razriješen je.

Razriješen je Ante Čajić, dosadašnji predsjednik Povjerenstva za rješavanje o žalbama protiv rješenja inspektora cestovnog prometa i cesta prema Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta, te stalni član Goran Vukelić i Anđa Đogaš, promjenjiva članica. Goran Vukelić imenovan je predsjednikom, Darijo Jurišić stalnim članom, a Anđa Đogaš ponovno je imenovana promjenjivom članicom navedenog Povjerenstva.

Nikola Kolja Poljak novoimenovani je sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Split, umjesto danas razriješenog Darka Duplančića.

U Županijskoj bolnici Čakovec razriješen je sanacijski upravitelj Vilim Friščić te imenovan novi – Miroslav Horvat.

Alina Gošek novoimenovana je članica Sanacijskog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, umjesto, danas razriješene, Sunčice Šebečić.

Osim toga, u zdravstvenim ustanovama u kojima se provodi sanacija sukladno odlukama o sanacijama zdravstvenih ustanova, razriješeni su dosadašnji te imenovani novi predsjednici i članovi sanacijskih vijeća te sanacijski upravitelji, s time da je predsjednik sanacijskog vijeća predstavnik Ministarstva zdravlja, a članovi predstavnici Ministarstva financija i pojedine zdravstvene ustanove.

Tako je u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin razriješena dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća Josipa Rimac te članovi Tomislav Vrdoljak i Nikola Kalat. Martina Bogut nova je predsjednica, Damir Cimer i Mili Komljenović novi članovi, a Antonela Karačić sanacijska upraviteljica.

U Općoj bolnici Nova Gradiška razriješeni su Hrvoje Žakić, predsjednik, te Ljiljana Ptačnik i Branko Gelemanović, članovi Upravnog vijeća. Danica Kramarić nova je predsjednica, Niko Kuliš i Dragan Smoljanac članovi Upravnog vijeća, a Tihomir Biščević sanacijski upravitelj navedene zdravstvene ustanove.

Stjepan Aračić razriješen je s mjesta predsjednika, a Jasminka Hlupić nova je predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod. Dragica Radojčević i Matija Jurjević novoimenovani su članovi, umjesto razriješenih Tomislava Vlajnića i Franje Katanića, a sanacijskim upraviteljem imenovan je Hrvoje Mitrović.

U Domu zdravlja Gospić razriješena je predsjednica Upravnog vijeća Mirjana Pećina te članice Božena Vukelić, Ana Milinković i Barbara Balenović. Vlatka Bilas nova je predsjednica, a Zoran Ravlić i Gordana Butković članovi Upravnog vijeća, dok je Marija Zorić sanacijska upraviteljica Doma zdravlja Gospić.

Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, u Zajedničko povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja imenovane su predstavnice Vlade Republike Hrvatske: Ljubica Đukanović, Jasminka Katić-Bubaš i Marija Pećanac te zamjenice predstavnica: Darija Šimić, Ksenija Dugi i Asja Levickij.

Ponovno ovlaštenje za obavljanje poslova predstavnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, do provedbe raspisanog javnog natječaja, a najduže na vrijeme od 6 mjeseci, Vlada Republike Hrvatske dala je Draženku Janjuševiću.

Komentirajte prvi

New Report

Close