HEP-ODS u 2015. ulaže gotovo milijardu kuna

Autor: Ante Pavić , 18. veljača 2015. u 22:00
Kreću velike investicije u distributivnu mrežu/Marijan Sušenj/PIXSELL

HEP će samo u sljedećih pet godina u obnovu i revitalizaciju hidroelektrana uložiti 2,1 milijardu kuna, a HEP ODS će ove godine uložiti gotovo milijardu kuna.

Hrvatska elektroprivreda postavljena je kao jedna od temeljnih institucija za rast javnih ulaganja koji bi prema zamisli ekonomskih stratega, trebali podići posustalo hrvatsko gospodarstvo.

HEP  najavljuje značajna ulaganja, a njegov predsjednik Uprave Perica Jukić je krajem prošle godine najavio da će u idućih pet godina samo u revitalizaciju i obnovu hidreoelektrana uložiti oko 2,1 milijardu kuna. Time bi, kako je najavljeno, HEP trebao ostvariti dodatnih 110 megavata nove snage u hidroelektranama. HEP -Operator distribucijskog sustava samo bi u ovoj godini trebao investirati gotovo milijardu kuna. "Razvojni projekti u elektroenergetici su uvijek srednjoročno izvedivi, u roku od četiri do šest godina, od čega dvije trećine vremena otpada na pripremu a trećina na izgradnju te su bez iznimke kapitalno ekstezivni i intezivni, kako u fazi izgradnje tako i u pripremnoj fazi", objasnili su u HEP-u.

Kažu da nastavljaju s jednom od najvećih investicija, izgradnjom bloka C termeolektrane na ugljen Plomin procijenjene vrijednosti veće od 800 milijuna eura.  Plinska elektrana KKE Osijek vrijedna je oko 350 milijuna eura, a  koristit će plin kao primarno gorivo. Bit će kombiniranog ciklusa (plinska i parna turbina) s kogeneracijskom proizvodnjom 450 MWe električne i 160 MWt toplinske snage. Trebala bi povećati instaliranu snagu  HEP-ovih elektrana za 12 posto. "Za projekt je ishođena lokacijska dozvola te su u tijeku pripremni natječaji za odabir izvođača radova", kažu u HEP-u za projekt čija je procijenjena vrijednost oko 350 milijuna eura. KKE ELTO Zagreb sličan je osječkom projektu te je kogeneracijska jedinica snage 150MWe/120MWt predviđena kao zamjena zamjenska jedinica za postojeći stari i neučinkoviti blok A iz 1970. godine čiji je životni vijek istekao. Za projekt je također ishođena lokacijska dozvola, izrađen  investicijski plan a u tijeku je priprema za međunarodni natječaj za odabir izvoditelja. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 130 milijuna eura.

HEP nastavlja i s projektom HE Ombla koja je, baš kao i Plomin C, na noge digao ekološke aktiviste. U HEP-u kažu da  projekt ima za cilj proizvodnju pouzdane i dugoročno isplative električne energije iz hidropotencijala rijeke Omble u pretežito protočnom režimu rada, te istovremeno poboljšati pouzdanost i kapacitiranost vodoopskrbe grada Dubrovnika. Projekt ima ishođenu građevinsku dozvolu, a u tijeku je postupak glavne ocjene utjecaja na prirodu što je ujedno i završni korak prije početka same izgradnje, naglašavaju u HEP-u. Kompanija u planu ima i izgradnju kogeneracijskih bioelektrana za proizvodnju električne i toplinske energije na šumsku biomasu.

Za sada se planiraju napraviti dvije koje će biti smještene u Sisku i Osijeku od kojih bi svaka imala snagu 2MWe/10MWt. Projekti imaju  prvenstvenu namjenu grijanja mrežne vode CTS-a Sisak i Osijek, a proizvodnju električne energije provodit će u statusu povlaštenog proizvođača. "Lokacija su pogodna za smještaj kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu zbog dostupnosti drvnog potencijala u vlasništvu Hrvatskih šuma. Projekti su u završnoj fazi pregovora sa potencijalnim izvoditeljima te se planira početak izgradnje do kraja 2015. godine", napominju u HEP-u iz kojega dodaju da se pripremaju i drugi projekti čija bi se realizacija u slučaju povoljnih rezultata studija utjecaja na okoliš i pozitivne ocijene isplativosti ulaganja pripremala u sljedećem srednjoročnom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close