HEP odabrao 4 kandidata za strateškog partnera za Plomin C

Autor: Suzana Varošanec , 30. rujan 2012. u 22:00
Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na milijardu eura/PXL

Najozbiljnije su ponude pristigle iz Italije, Japana, Južne Koreje i Poljske

Talijanski Edison, južnokorejski KOSEP, japanski Marubeni te poljski POL-MOT kvalificirali su se u drugi krug nadmetanja kao ponuditelji za strateško partnerstvo na realizaciji izgradnje Termoelektrane Plomin C, objavio je u petak HEP.

Može se reći da je short lista donijela dosta iznenađenja, pa su tako potvrđena medijska nagađanja jedino za talijanski Edison (u vlasništvu francuskog ADF-a). U svojem priopćenju Hrvatska elektroprivreda je istaknula da su kvalificirani ponuditelji navedeni abecednim redom.Iz HEP-a ističu da je "Na temelju evaluacije provedene u skladu s definiranim kriterijima, HEP utvrdio popis kvalificiranih ponuditelja koji će sudjelovati u drugoj fazi nadmetanja za izbor strateškog partnera, te će im uputiti poziv za dostavu ponuda." S time započinje ključna faza za odabir strateškog partnera. Četiri kompanije će predati svoje obvezujuće ponude, a prema ranijim najavama za to imaju rok do kraja godine. Prema propozicijama postupka od dana formiranja short liste potencijalni strateški partneri stekli su pravo ulaza u sobu s podacima  (dataroom) gdje će im biti na raspolaganju potrebna dokumentacija o projektu i HEP-u.

"Strateški partner odabrat će se na temelju energetsko-ekonomskih kriterija uzimajući u obzir i razinu udjela domaćih tvrtki u projektu", stoji još na kraju  HEP-ova priopćenja. S tim u vezi valja podsjetiti na recentnu izjavu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će jedan od glavnih kriterija biti "ročnost jer je cilj da Hrvatska što prije za dva i pol puta smanji uvoz". Prema Čačiću, do polovice ožujka 2013. odabrat će se jedan od četiri ponuđača, a do 1. travnja očekuje se potpisivanje ugovora, te potom i početak radova. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na milijardu eura, a predviđa se završetak u širokom rasponu između 2015. i 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close