Ipak preokret: HDZ će podržati rješenje za švicarce

Autor: Poslovni.hr/H , 16. rujan 2015. u 11:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako smatra da je predloženo rješenje parcijalno, Karamarko je poručio kako je “HDZ zadnji koji bi opstruirao rješenje tako velikoj skupini građana”.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u srijedu da će HDZ poduprijeti Vladin prijedlog rješenja za dužnike u švicarskim francima, ali i ukazati na sve nedostatke predloženog zakona.

"Mi ćemo poduprijeti zakon, jer se na ovaj način ipak rješava problem 60.000 građana i njihovih obitelji. To je težak problem koji opterećuje čovjeka. Međutim, ukazat ćemo na sve nedostatke ovog zakona. Mi ne znamo koliko će to koštati u konačnici. Znamo da će to sve platiti hrvatski građani, ne banke. S druge strane, podsjetit ćemo na one koji su isplatili kredite, što je s njima", rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

Iako smatra da je predloženo rješenje parcijalno, Karamarko je poručio kako je "HDZ zadnji koji bi opstruirao rješenje tako velikoj skupini građana".

Optužio je Vladu da je tek počela reagirati na izbjegličku krizu iako su, kaže, planovi za to već davno trebali postojati.

"U momentu kada su Mađari počeli graditi ogradu bilo je jasno da je to skretnica prema Hrvatskoj. Nisu reagirali. Naprosto su nas obmanjivali svojim floskulama o tom problemu", ustvrdio je Karamarko.

Po njegovu mišljenju, problem izbjeglica ima tri dimenzije – humanitarni, sigurnosni i socijalni.

"Ovi naši članovi Vlade pričaju o nekakvoj socijalizaciji nekih ljudi. Mi na taj način ne znamo čemu služi Hrvatska u cijelom tom projektu i ima li Europa zajednički plan. Što to znači socijalizirati i što to znači dati im radna mjesta u situaciji kada veliki broj naših građana seli van zato što nema radno mjesto. Rekao bih da je to vrlo neozbiljan pristup Vlade. Nemamo definiciju što se zapravo događa i koji su planovi s tim ljudima", rekao je Karamarko.

Komentari (1)
Pogledajte sve

SDP-ova Kukriku vlada-gura-hrvatsku-u-bankrot

Hrvatska će za plaćanje dugova trebati 19 milijardi godišnje

Da podsjetimo, Hrvatska se nalazi u proceduri za smanjenje prekomjernog deficita, kojom Europska komisija pokušava obuzdati javne financije država čije Vlade ne mogu kontrolirati potrošnju.

Javni dug Hrvatske približava se brojvi od 300 milijardi kuna, a sljedećih deset godina smo u fazi visokih otplata dospijeća većeg dijele glavnice i kupona do sada izdanih obveznica.
Sve do 2025. prosječno godišnje dospijeva više od 18,8 mlrd. kuna.

Od 2017., kako prognoziraju stručnjaci Instituta za javne financije, slijedi pojačano zaduživanje radi refinanciranja tih obveza.

Tako velike potrebe za novim zaduživanjem radi refinanciranja dugova Hrvatska nije imala sve od stjecanja neovisnosti.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sdpova-vlada-gura-hrvatsku-u-bankrot/842216.aspx

New Report

Close