Hakom spriječio HT da iskopča 130 tisuća korisnika H1

Autor: Bernard Ivezić , 24. siječanj 2013. u 22:01
Alternativni operater H1 Telekom probio je rokove u kojima je trebao podmiriti dug od 27,8 mil. kn HT-u

Najveći operater u Hrvatskoj sada bi mogao i preuzeti svog konkurenta H1 Telekom.

Regulator Hakom u posljednji je trenutak zabranio Hrvatskom telekomu da iskopča H1 Telekom i time prekine telekomunikacijske usluge za više od 130.000 građana i tvrtki.

U privremenom rješenju koje je u četvrtak objavio regulator na svojim internetskim stranicama stoji da se HT-u privremeno zabranjuje obustava veleprodajnih usluga koje pruža H1 Telekomu, iako je alternativni operater probio rokove u kojima je trebao podmiriti dug od 27,8 milijuna kuna.S druge strane, H1 Telekom proziva da HT ne bira sredstva kako bi ih zaustavio u širenju. Od rujna su, kažu, zabilježili gotovo 10.000 zahtjeva za prelazak na njihove triple-play usluge koje HT, navodno, ne rješava, pa im je time nanio financijsku štetu, te je jednostrano odustao od modela podmirenja dosadašnjih dugovanja.Ni potez regulatora nije umirio situaciju jer je HT u međuvremenu blokirao račun H1 Telekoma kako bi osigurao svoje potraživanje, te je s obzirom na malu financijsku snagu alternativnih operatera došlo do presedana u domaćoj telekomunikacijskoj industriji.Dok bi se, naime, takvi sporovi do lani raspetljavali ili dogovorom ili na sudovima, zbog prošlogodišnjeg paketa Linićevih zakona koji su ubrzali stečajeve, naplatu i ovrhe, najveći operater u Hrvatskoj sada je došao u situaciju da potencijalno čak i preuzme svog konkurenta H1 Telekom.

A kako se priča u branši, u sličnoj situaciji mogu se naći još neki alternativni operateri. Posljedice bi u tom slučaju donijele bitne promjene na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu, pa i otvorile regulatornu Pandorinu kutiju s obzirom na to da je u djelu fiksnih usluga HT strogo reguliran.Prvo je na cijeli slučaj reagirao HPB, suvlasnik 41,25 posto H1 Telekoma, od kojeg smo pokušali saznati koliko se spreman angažirati, možda čak i kroz izvanredni kredit. "HPB će učiniti sve što smatra primjerenim kako bi zaštitili svoje ulaganje i potraživanje od H1 Telekoma", umiruju situaciju iz Uprave banke.U HT-u kažu da su sve opcije otvorene jer žele zaštititi svoje potraživanje. Dodaju da razumiju namjeru regulatora Hakoma da zaštiti postojeće korisnike H1 Telekoma i da će stoga nastaviti pružati usluge korisnicima tog alternativnog operatera."Ali HT ima pravo poduzimati radnje u cilju zaštite svojih opravdanih poslovnih interesa, te se zaštititi od daljnjeg povećanja svoje financijske izloženosti, jer unatoč pokušajima mirnog rješavanja situacije, dugovanja H1 Telekoma u posljednjih godinu dana su u stalnom porastu", naglašavaju u HT-u.Danas su nam u H1 Telekomu pomirljivo odgovorili "da obje strane čine maksimalan napor da prevladaju nastalu situaciju".

Prema dostupnim informacijama, H1 Telekom je na prijedlog HT-a krajem 2011. sklopio Sporazum o modelu faktoringa koji je definirao sva pitanja u vezi plaćanja za tu godinu, a sredinom 2012. nacrt istog sporazuma za tekuću godinu. No, izvori bliski H1 Telekomu tvrde da je HT sporazum iznenada povukao. Umjesto toga, dva su se operatera u rujnu navodno dogovorila da H1 Telekom neće HT-u dostavljati daljnje zahtjeve za prebacivanje korisnika na svoju mrežu, neće tražiti naknadu štete za nepravovremena ukapčanja, dok se HT navodno obvezao da neće ići u prisilnu naplatu potraživanja od H1 Telekoma. Nakon što je HT blokirao H1 Telekom, arbitrirao je Hakom, ali zasad bezuspješno.U Hakomu kažu da im je primarno cilj zaštititi korisnike i da oni neće ostati bez usluga, dok "HT i H1 Telekom ne utvrde stvarno stanje odnosa". Jedini indikator da je na tržištu došlo do promjena u prirastu korisnika vidljiv je u području IPTV-a gdje su alternativni operateri u devet mjeseci prošle godine počeli rasti brže, a HT sporije.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ali, kako propada gospodarstvo tako će i opadati kupovna moć stanovništva, a time će padati i prihodi telekom operatora, dok HAKOM koći pojeftinjenje usluga u ovom složnom gospodarskom košmaru zapravo Gordijskom čvoru kojeg nitko nezna odpetljati.

interesantno je da im je h1 odnio 10 posto fiksnog kolača
pa koliko je onda vip-bnet
bit će zanimljivo vidit fi od ht

Mudrimić je pripremio prodaju a onda uletio na dobru poziciju.

Prije dvije godine napisao sam u blogu:

Četiri činjenice:
1. RH na telekomunikacijske usluge troši dvostruko veći udio BDP-a od EU i ima dvostruko manji telekom promet po stanovniku od EU. Telekom promet u EU se svakih 18 mjeseci udvostručuje.
2. Regulator tržišta HAKOM praktično zabranjuje smanjenje cijena i nove usluge većeg kapaciteta.
3. Najveći pružatelji usluga T-HT i VIP imaju najveću operativnu dobit u Europi.
4. Tri najveća alternativna operatora i nakon šest godina posluju s gubicima i trenutno imaju obaveze koje premašuju dvije milijarde kuna. Godišnje im obaveze rastu 7%.
Ukratko stanje je katastrofalno, uništava konkurentnost hrvatskog gospodarstva, pogubno djeluje na sve segmente društva posebno na školstvo i visoko obrazovanje. Dakle katastrofalne posljedice na gospodarstvo trenutno, kratkoročno i dugoročno. Osim što je stanje katastrofalno jasno je da postojeći uvijeti određuju da će stanje biti još gore….

Ukratko u HT izvlaći novce, a “konkurencija” pere novce…!!!

New Report

Close