HAKOM: Širokopojasni internet uskoro u gotovo sve škole i zdravstvene ustanove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2013. u 16:58
Thinkstock

Izgradnja te infrastrukture, navode iz HAKOM-a, omogućit će ciljanim korisnicima, poput škola i domova zdravlja, pristup internetu sa širokopojasnim brzinama.

Na javni natječaj Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) za dodjelu državnih potpora za izgradnju širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, koja će ciljanim korisnicima poput škola i domova zdravlja omogućiti pristup internetu sa širokopojasnim brzinama, jedinu je ponudu podnio VIPnet, objavili su iz HAKOM-a.

Ovo je treći javni natječaj HAKOM-a za dodjelu državnih potpora za izgradnju širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, u četiri županije. Ponudu je podnio samo VIPnet, a odluku o dodjeli potpora HAKOM će donijeti najkasnije do 13. prosinca ove godine.

Izgradnja te infrastrukture, navode iz HAKOM-a, omogućit će ciljanim korisnicima, poput škola i domova zdravlja, pristup internetu sa širokopojasnim brzinama.

Završetkom programa svi ciljani korisnici u Hrvatskoj na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima imat će mogućnost priključenja na širokopojasni internet s osnovnom brzinom od 2 megabita u sekundi (Mbit/s) najkasnije u roku od 6 mjeseci, a u razdoblju od 5 godina pristupna brzina se mora povećati na najmanje 30 Mbit/s.

Potpore su dio HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, koji predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti koje čine širokopojasni ekosustav, odnosno brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu.

U prva dva kruga natječaja dodijeljene su potpore za izgradnju širokopojasne infrastrukture u visini od gotovo 29 milijuna kuna za 15 županija, a u ovom krugu dodjeljivat će se potpore za izgradnju širokopojasne infrastrukture u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a na raspolaganju je gotovo 21 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close