HAC gradi čuvana odmorišta za kamione i autobuse

Autor: Josip Bohutinski/VL , 22. srpanj 2019. u 22:00
Sličan projekt predlaže i Marijan Banelli, ali za cijelu Hrvatsku/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Sve lokacije vezane su uz A3 jer ostali pravci nemaju tako duga putovanja.

Kroz Hrvatsku godišnje prolaze milijuni teretnih vozila, no njihovi vozači nemaju primjerena mjesta za odmor.

Pritom se teški kamioni na odmorištima miješaju s ostalim putničkim vozilima, što ugrožava i sigurnost prometa. Ponukani tim problemom u Odboru za promet Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, a koji vodi Marijan Banelli, izradili su projekt autoparkova, odnosno odmarališta za vozače kamiona i autobusa.

Osim čuvanih parkirališta, tu bi bili i ugostiteljski i turističko-poslovni objekti. Banelli kaže da je prije svega potrebno izgraditi autopark kod Lipovca.

Preduvjet za realizaciju projekta je, tumači, da županija ili lokalna zajednica zajedno s lokalnim poduzetnicima, formira tvrtku koja će preuzeti temeljne zadatke projekta, od građevne dozvole i gradnje infrastrukture, koristeći pritom i fondove EU.

Nakon toga raspisali bi natječaj izgradnju prostora za komercijalne sadržaje. "Na taj bi se način, uz dodatnu izgradnju poslovne zone u sastavu autoparka, dobilo na sigurnosti prometa, a i ključan segment je zapošljavanje lokalnog stanovništava", kaže Banelli. 

I dok bi autoparkovi bili izvan autocesta, ali u njihovoj blizini, Hrvatske autoceste počele su projekt čuvanih parkirališta za kamione uz autocestu A3. U HAC-u kažu da se sve lokacije vezane uz A3 jer ostali pravci nemaju takvu dužinu putovanja ni količinu kamionskog prometa.

Sve lokacije bile bi ograđene i pod videonadzorom, a imaju u planu i ugostiteljske sadržaje s malim kapacitetima za noćenje i sanitarnim čvorom (WC+tuš).

Komentirajte prvi

New Report

Close