Haag oslobodio Gotovinu i Markača!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2012. u 09:55
PIX

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda. Sudac Theodore Meron iznio je samo sažetak žalbi odvjetnika dvojice hrvatskih generala te zaključke Žalbenog vijeća.

Prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora. Ante Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Mladen Markač zapovjednik Specijalne policije. Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005. a Markač od 11. ožujka 2004. godine.

Sudska galerija uz ovacije dočekala oslobađanje

Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta. Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile.

Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja. Čitanju presude bio je prisutan i Markačev prvi branitelj Miroslav Šeparović vidno ganut oslobađanjem njegova bivšeg klijenta. Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haaškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku. U zrakoplovu koji će doći po generala Gotovinu i Markača u Nizozemsku će doputovati i Gotovinina supruga Dunja.

Komentari (4)
Pogledajte sve

…ajde,ako nam je već gospodarstvo u gabuli,da bar zločinci nismo….

POZDRAV GENERALIMA !

pravi krivci su ostali,

mi smo branili samo svoje,

a svatko, ama baš svatko mora shvatit da se tuđe ne dira i ne otima…

New Report

Close