Gubitak Zabe zbog rezervacija za konverziju 396 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 30. listopad 2015. u 16:05
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema nerevidiranim konsolidiranim financijskim izvještajima, Grupa Zagrebačke banke je u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 396 milijuna kuna, dok je dobit ostvarena u istom razdoblju 2014. godine iznosila 1,09 milijardi kuna.

Grupa Zagrebačke banke u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak nakon oporezivanja u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna, uslijed rezervacija za očekivani trošak kredita u 'švicarcima' u iznosu od gotovo 1,75 milijardi kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Zabe objavljenog u petak.

 Prema nerevidiranim konsolidiranim financijskim izvještajima, Grupa Zagrebačke banke je u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 396 milijuna kuna, dok je dobit ostvarena u istom razdoblju 2014. godine iznosila 1,09 milijardi kuna.

Na iskazani rezultat u značajnoj mjeri je utjecala primjena odredbi izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju iz rujna 2015. godine koje uređuju načelo konverzije kredita u švicarskim francima i kunskih kredita s valutnom klauzulom u francima u eurske kredite i kunske kredite s valutnom klauzulom u euru, navode iz Zabe te dodaju kako procijenjeni troškovi konverzije tih kredita iznose više od 1,74 milijarde kuna.

Također, dodaju, neto rezultat od trgovanja pod negativnim je utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu, te primjene zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju iz siječnja ove godine, kojima je tečaj franka prema kuni fiksiran na razini od 6,39 kuna za razdoblje od jedne godine. 

"Troškovi rezerviranja su i dalje značajni u uvjetima ekonomskog okruženja koje pokazuje tek blage znakove oporavka, ali i u takvim okolnostima ostvareni operativni rezultat je stabilan, a isključujući navedene učinke regulatornih odredbi vezanih uz kredite u švicarskim francima, devetomjesečni rezultat Grupe bio bi pozitivan", navode iz Zabe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da ne moraju toliko cendrati, jer su dobili novac od prodaje udjela Adrisa….
To sad hoće zamaskirati odluke o raspolaganju velikom gotovinom…vjerojatno namijenjenoj dividendi…

New Report

Close