Grupa s Cipra i kanadski Hrvati žele Badel 1862

Autor: Danijela Jozić,VLM , 02. srpanj 2012. u 22:00

Nakon Tadee Holdinga iz Kine pisma namjere za Badel 1862 poslali su Photos Photiades i Adria Pacific

Nakon što je u lipnju objavljeno da je za ulazak u vlasničku strukturu Badela 1862 zainteresirana kineska kompanija Tadee Holding Group, Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da su na adresu Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) stigla još dva pisma namjere. Riječ je o ciparskoj Photos Photiades grupi te kanadskoj tvrtki Adria Pacific. Zanimljivo, oba su pisma namjere u Hrvatsku stigla i prije nego što je AUDIO objavio javni poziv investitorima za kupnju većinskog paketa dionica u Badelu 1862, koji je objavljen u ponedjeljak.

Ciparski Todorić
I dok interes Kineza i nije bio neočekivan s obzirom na to da je riječ o kompaniji s kojom je Badel 1862 već osnovao zajedničku tvrtku za izvoz vina i žestokih pića na tamošnje tržište, najnovije dvije ponude su ipak iznenađenje. Photos Photiades je grupacija koja nosi ime prema svojem vlasniku koji je kompaniju osnovao još 1942., a s obzirom na razgranati biznis, njezino poslovanje pomalo podsjeća na ono Ivice Todorića i njegova Agrokora. Photos Photiades je poznat po tome što je šezdesetih godina dobio prvu licenciju danskog Carlsberga za proizvodnju piva izvan Danske. Kompanija je u međuvremenu proširila biznis na proizvodnju vode, ali i druge djelatnosti: trgovinu i distribuciju ostalih poznatih brendova pića, kao i na nekretninski i financijski biznis, poslove osiguranja itd. U kanadskoj tvrtki Adria Pacific okupila se grupa hrvatskih iseljenika. Prema nekim informacijama, navodno su povezani s Antom Perkovićem, bivšim predsjednikom Uprave i dioničarom Badela 1862.

Iseljenici s Perkovićem?
Perković, koji je još ujesen 2009. napustio tvrtku, a u međuvremenu se kroz niz sudskih postupaka spori zbog vlasništva nad svojim dionicama, jučer nam je tu informaciju demantirao. AUDIO je u ponedjeljak dao rok za podnošenje neobvezujućih ponuda za 67,68 posto Badela 1862 do 1. kolovoza. Hoće li pisma namjere biti razmatrana tijekom tog mjeseca ili će se odluke donijeti tek u rujnu, nismo jučer uspjeli doznati. Nakon što Agencija prikupi ponude, donijet će se odluka o početnoj cijeni kao i o uvjetima i provedbi natječaja za obvezujuće ponude. Ako se potencijalni kupac odabere već, primjerice, u listopadu, to znači da će Badel 1862 u državnim rukama biti ni godinu dana. Tvrtka koja je posljednjih nekoliko godina upala u poteškoće te nagomilala više od 200 milijuna kuna duga za poreze i trošarine prešla je u državne ruke, i to najprije odlukom Vlade lani u srpnju, potom i formalno upisom u sudski registar 28. studenoga 2011. godine.

Kratko državni

28. 11. 2011.
država se u sudskom registru upisala kao vlasnik 67,68 posto dionica Badela 1862

1. 8. 2012.
rok je do kojeg zainteresirani investitori mogu predati pisma namjere AUDIO-u

Komentirajte prvi

New Report

Close