Grčić želi bazu podataka o razvojnim projektima

Autor: Marija Brnić , 04. kolovoz 2015. u 09:45
Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić/ Patrik Macek/PIXSELL

Osniva se zbirka podataka o projektima financiranim javnim ili EU novcem.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić pokrenuo je postupak ustrojavanja središnje baze podataka o razvojnim projektima u Hrvatskoj.

U javnu raspravu pustio je prijedlog pravilnika kojim će se ustrojiti takva elektronička zbirka podataka o projektima čiji su korisnici ili nositelji javna tijela, te koji su financirani iz državnih izvora ili europskih fondova. Ujedno će se u bazi voditi i evidencija razvojnih pokazatelja tih projekata. Baza bi, prema prijedlogu, trebala biti osnovana pri Grčićevom ministarstvu, a obuhvatit će i projekte od lokalnog značaja, kao i one koji imaju važnost na županijskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Ujedno bi ih se moglo pratiti i prema sektorima, te izvorima financiranja i vrstama samih projekata.  No, detaljan pregled projekata neće biti javno dostupan. Točnije, na interntskim stranicama ministarstva objavit će se i kvartalno osvježavati samo osnovni podaci o projektima – ime nositelja, odnosno korisnika, lokacija, sektori i procijenjena vrijednost projekta, dok će konkretnije podatke moći pregledati samo za to ovlaštene osobe s državne ili regionalne razine. Baza razvojnih projekata međutim i neće tako brzo zaživjeti. Nakon što prođe javnu raspravu, do početka rujna, te ju službeno Ministarstvo usvoji, priručnik za korištenje baze trebao bi biti izrađen kroz narednih šest mjeseci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close