Grčić: Vlada pokušava spasiti Imunološki zavod

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2014. u 11:49
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas da Vlada pokušava pronaći partnere kako bi se nastavilo poslovanje u Imunološkom zavodu, nad kojim je otvoren stečajni postupak.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas da Vlada pokušava pronaći partnere kako bi se nastavilo poslovanje u Imunološkom zavodu, nad kojim je otvoren stečajni postupak.

"Pokušavamo pronaći partnere koji bi ušli u proizvodnju određenih proizvoda iz asortimana i tako omogućili nastavak poslovanja u Imunološkom zavodu u ovoj ili onoj organizacijskoj formi", rekao je Grčić, dodavši da na tome radi Ministarstvo gospodarstva.

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je krajem prosinca stečajni postupak nad zagrebačkim Imunološkim zavodom d.d. za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i znanstveno-istraživački rad, a rješenje o pokretanju stečaja objavljeno je jučer.

Prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka podnijela je uprava Imunološkog zavoda, navodeći da je Agencija za lijekove i medicinske proizvode 31. kolovoza 2013. donijela rješenje kojim mu se uskraćuje davanje proizvodne dozvole za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla.

Prihodi od te vrste lijekova Imunološkog zavoda u 2012. godini iznosili su 43,6 milijuna kuna, što čini 79 posto prihoda od prodaje, a u prvom polugodištu 2013. prihod od te vrste prodaje iznosio je 17,4 milijuna kuna što predstavlja 66 posto ukupnih prihoda od prodaje u navedenom razdoblju.

Uprava tvrtke u svom je prijedlogu istaknula da donošenjem rješenja Agencija za lijekove i medicinske proizvode neće svoje postojeće obveze ispuniti po dospijeću, a isto tako radnici koji su radili u tom dijelu proizvodnje neće imati što raditi, pa je stoga nastao stečajni razlog prijeteće nesposobnosti za plaćanje i predloženo je otvaranje stečajnog postupka.

No, Uprava Imunološkog zavoda objavila je 31. prosinca na Zagrebačkoj burzi da traži obustavu stečajnog postupka, koji je nad tom tvrtkom otvoren 20. prosinca, ističući kako je prestao postojati stečajni razlog prijeteće nesposobnosti za plaćanje temeljem kojeg je otvoren stečajni postupak. U toj obavijesti uprava tvrtke tvrdi kako je Imunološki zavod likvidan i solventan te sposoban za plaćanje svojih obveza.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Imam špulijus da se tu radi o velikom lopovluku .
To je prilika za novinare istraživače da prate trag novca .
Nekretnine ?
Tko ima koristi cjelo vrijeme ?
Kome je u interesu da ništa ne proizvode već da se uvozi pet puta skuplje .
Jel netko dobiva mazalicu kod uvoza ?
Jel nekom narihtavaju kupnju “sve za 1 kunu ” ?

Nek osnuju drugu instituciju i zaposle kadar!

oni pokusavaju spasiti utopljenika kada je 3 minute klinicki mrtav … tipicno za ove kmere koji ama bas nista ne razuiju a niti zele raditi za hrvatsku

New Report

Close