Gradi se novi sustav potpore izvoznicima

Autor: Marija Brnić , 23. travanj 2014. u 09:33
Joško Klisović/ Patrik Macek/PIXSELL

Akcijski izvozni plan postavit će i ljestvicu prioritetnih tržišta za plasman hrvatskih proizvoda i usluga, a u skladu s njim, sadržat će i godišnji plan nastupa naših gospodarstvenika u inozemstvu.

Kada će biti usvojen i što konkretno sadrži prijedlog akcijskog plana poticnja hrvatskog izvoza, koji je prošli tjedan odobrio Savjet Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, u Vladi idalje nema nikakvih informacija.

Neslužbeno iz krugova koji su bili uključeni u izradu plana otkrivaju tek kako poduzetnici orijentirani na strana tržišta mogu očekivati ponajprije da će izvoz imati veću ulogu kod donošenja propisa, te da će mu se pomoći i boljom usklađenosti rada ministarstava i javnog sustava. No, iz vladinih krugova uvjeravaju da je u odnosu na sve dosadašnje "izvozne ofenzive" ovaj plan nove izvozne politike pripreman s puno većom vizijom. Gradit će se, po njihovim riječima, posve novi sustav potpore izvozu, koji će obuhvatiti sve faze izvoznog procesa, od prvih koraka na domaćem terenu, od veće pomoći poduzetniku u razvoju proizvoda, osiguravanja financiranja ili uklanjanja birokratskih zapreka u realizaciji projekta, do pružanja potpore aktivnostima poduzetnika u plasmanju proizvoda u inozemstvu.

Akcijski izvozni plan postavit će tako i ljestvicu prioritetnih tržišta za plasman hrvatskih proizvoda i usluga, a u skladu s njim, sadržat će i godišnji plan nastupa naših gospodarstvenika u inozemstvu. Operativno će za provedbu biti nadležno Ministarstvo vanjskih poslova, pri kojemu je već ustrojen i poseban odjel, a plan bi trebao postaviti i konkretne zadatke u tromjesečnim rokovima, uz obvezu redovitog izvještavanja o realizaciji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

KATASTROFA…
Teško je pronaći prikladniju riječ za ovo.
Vizije, i pazi sad ovo… IZVOZNE … nam priporemaju ljudi tipa ovaj Klisović, pa onda Grčić, Mimica i slični… sve odreda činovnici koji u pravilu žive od politike, cijeli radni vijek su proveli u državnoj upravi i nemaju niti dana staža u realnom sektoru i nemaju blage veze što to znači zaraditi kunu. I takvi da donose vizije koje se tiču izvoza???
Presmiješno.
Ovo me pomalo podsjeća na onu slavnu izvoznu ofenzivu pokojnog Branka Vukelića, koja se btw isto pokazala kao debakl, iako je Vukelić za razliku od ovih SDPovskih perjanica radio u gospodarstvu i barem je imao nekog pojma o tome što je to izvoz.

New Report

Close