Grad u kojem se cijene grobova ne razlikuju puno od cijena stanova

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2016. u 12:01
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tržišne cijene grobnica i drugim gradskim grobljima kreću oko 50.000 eura (otprilike dva metra četvornih površine), što je vidljivo iz oglasa.

Cijene grobova u Dubrovniku ne razlikuju se puno od cijena stanova – prije desetak godina javnost je šokirala prodaja grobnice na ulazu u gradsko groblje Boninovo s cijenom od čak sto tisuća eura. Koliko je poznato, do danas nije prodana. 

Za taj novac prodaju se po Hrvatskoj cijela imanja, kompletno opremljena za – život. Tako se, primjerice, za sto tisuća eura prodaje kuća na Markuševcu, u Zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Kuća se nalazi na osami, okružena je zelenilom i okućnicom od 1270 metara četvornih s voćnjakom, a ima tri stambene jedinice – jednosobni stan u potkrovlju, garsonijeru u poluetaži i trosoban stan s dvije spavaće sobe u prizemlju, vlastito centralno grijanje, pa čak i saunu.

Svugdje u Hrvatskoj može se kupiti pristojna nekretnina za življenje za sto tisuća eura osim u Dubrovniku, gdje za te novce možete samo mirno umrijeti.

Inače se tržišne cijene grobnica na groblju Boninovo i drugim gradskim grobljima kreću oko 50.000 eura (otprilike dva metra četvornih površine), što je vidljivo iz oglasa.

Budući da nismo mogli dobiti direktora 'Boninova' Zlatka Uršića na telefon ni mobitel, iz drugog smo izvora saznali da Porezna uprava grobnicu na Boninovu procjenjuje na 200.000 kuna, iznos na koji se kupcu obračunava pet posto poreza na promet nekretninama.

Stoga nije čudno da Dubrovčani jedva čekaju izgradnju groblja Dubac u susjednoj općini, Župi dubrovačkoj, gdje na ukopno mjesto već čeka 1600 obitelji s ovog područja. Prosječna cijena groba na Dupcu bit će, za naše pojmove, povoljnih šezdesetak tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close